DOLAR 32,4665 0.09%
EURO 34,8215 -0.05%
ALTIN 2.425,79-0,37
BITCOIN 20585701,41%
İstanbul
16°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yapay Zeka ve Türkçe: Türkçe Büyük Dil Modeli’nin Önemi

Yapay Zeka ve Türkçe: Türkçe Büyük Dil Modeli’nin Önemi

ABONE OL
Nisan 15, 2024 15:20
Yapay Zeka ve Türkçe: Türkçe Büyük Dil Modeli’nin Önemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yapay Zeka Alanında Türkçe Kaynakların Önemi

Yapay zeka ve büyük dil modelleri alanındaki gelişmeler, diğer teknolojik ilerlemeleri geride bırakarak hızla ilerlemeye devam ediyor. Türkçe kaynakların kısıtlı olması, dil modellerinin önyargıları içermesi ve kültürel etkileri yansıtmaması gibi sorunlarla karşı karşıyayız.

TÜBİTAK’ın Türkçe Büyük Dil Modeli Çalışmaları

TÜBİTAK’ın “Türkçe Büyük Dil Modeli” çalışmaları, Türkçeyi ve Türk kültürünü yansıtan yapay zeka modellerinin geliştirilmesinde kritik bir rol oynuyor. Bu model, geniş bir veri seti üzerinde eğitilerek Türkçenin dil yapısını ve kullanımını öğreniyor.

Türkçe’ye Özgü “Tokenizer” Geliştirilmesi

Türkçe büyük sweet bonanza oyunu dil modelinin oluşturulması için Türkçe metinlerden veri havuzları oluşturuluyor ve Türkçe dil modelinin geliştirilmesi için uygun derin öğrenme mimarisi ve Türkçe’ye özgü “tokenizer” kullanılıyor.

Genç Nesilde Kültürel Yozlaşmanın Önlenmesi

Bu çalışmalar sayesinde Türkiye’nin hassasiyetlerine hakim ve Türkçesi gelişmiş yapay zeka modelleri oluşturularak genç nesilde oluşabilecek kültürel yozlaşmanın önüne geçilmesine katkı sağlanması hedefleniyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.