DOLAR 32,3861 -0.12%
EURO 34,6221 -0.55%
ALTIN 2.388,60-1,89
BITCOIN 1954745-4,31%
İstanbul
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İdiopatik Hipersomni: Anlaşılamayan Uykululuk Durumu

İdiopatik Hipersomni: Anlaşılamayan Uykululuk Durumu

ABONE OL
Nisan 9, 2024 22:05
İdiopatik Hipersomni: Anlaşılamayan Uykululuk Durumu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İngiltere’de Yaşayan Sarah Morgan’ın Hikayesi

41 yaşındaki Sarah Morgan, gündüzleri sürekli yorgun hissetmeye başladığında, yaşadığı durumu sadece stresle ilişkilendirdiğini düşündü. Ancak iyi bir gece uykusunun ardından bile gözlerini açık tutmakta zorlandığını fark etti. Bu durum, Idiopatik Hipersomni’nin (IH) belirtilerinden biri olarak biliniyor. IH, etkilenen kişilerin gecede on saatten fazla uyusalar bile gündüz şekerlemelere ihtiyaç duyabildiği ve ağır vakalarda günde 18 saate kadar uyuma ihtiyacı olduğu bir durumu ifade ediyor.

Tehlike ve Tanı

Dr. Paul Reading, IH’nin yeterince tanınmadığını ve sıklıkla sakatlığa yol açabileceğini belirtiyor. Bu durum, depresyon gibi diğer durumlarla karıştırılabildiği için doğru tanının konulmasını zorlaştırıyor. İH’nin nedeni tam olarak bilinmese de, beyin taramaları genellikle normal sonuçlar veriyor ve uyku merkezlerine odaklanıyor.

Mikro Uykular ve Etkileri

IH’nin bir diğer belirtisi olan mikro uykular, kişinin uyanık görünmesine rağmen aslında yeterince uyumadığını gösteriyor. Bu durum evde eşya kaybetme gibi garip davranışlara ve dikkat eksikliğine yol açabiliyor. 1970’lerde tanımlanan bu durum, tahminen 25.000 yetişkini etkiliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.