DOLAR 32,3501 -0.04%
EURO 34,7821 -0.05%
ALTIN 2.392,03-0,18
BITCOIN 19151052,70%
İstanbul
15°

HAFİF YAĞMUR

16:57

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Yeni Düzenlemeler Yapıldı
  • Kolay Haber
  • Eğitim
  • Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Yeni Düzenlemeler Yapıldı

Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Yeni Düzenlemeler Yapıldı

ABONE OL
Şubat 12, 2024 15:11
Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Yeni Düzenlemeler Yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Meslek Liselerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Önemi Vurgulandı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın İllere Gönderdiği Yazıda Yeni Düzenlemeler

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla “mesleki eğitimde iş sağlığı ve güvenliği”ne ilişkin illere yazı gönderildi. Yazıda, meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerin işletmelerde mesleki eğitim ve staj çalışmaları ile meslek derslerinin yapıldığı atölye ve laboratuvarlarda iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin işlemlerin yürütülmesi gerektiği hatırlatıldı.

Denetimlerin Artırılması Talep Edildi

Bakanlığın yazısında, işletmelerdeki mesleki eğitim sürecine ilişkin, “2024 yılına mahsus olmak üzere şubat ve mart aylarında, sonraki yıllarda ise çalışma takvimi esas alınarak ağustos ayı sonuna kadar yapılacak ilgili tüm toplantılarda iş sağlığı ve güvenliği konularının gündeme alınması” ifadesine yer verildi ve bu konudaki denetimlerin artırılması istendi.

Yüksek Hassasiyetle İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulanacak

Farkındalık Artırılması ve Destek İsteniyor

Yazıda ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki yönetici, öğretmen ve diğer tüm tarafların desteğiyle iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalıkların artırılması ve bu konuda yapılacak çalışmalara yüksek hassasiyet gösterilmesi gerektiği vurgulandı.

Mevzuata Uygunluk Denetlenecek

Eğitim Müfettişleri İle İş Sağlığı ve Güvenliği Tedbirleri Denetlenecek

Milli Eğitim Bakanlığı, işletmelerde verilen mesleki eğitim süreçlerinin müfredata ve ilgili mevzuata uygunluk açısından oda veya birlik temsilcilerinin katılımıyla bakanlık müfettişleri veya eğitim müfettişleri tarafından denetleneceğini açıkladı. Denetimler sonucunda hazırlanan raporlar valilikler tarafından değerlendirilecek.

Valilikler ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri de Görev Alacak

Valiliklerin Görevleri

Valilikler, il istihdam ve mesleki eğitim kurulu toplantılarıyla iş sağlığı ve güvenliği konularını ele alacak ve işletmelerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükümlerine uygun tedbirler aldığını takip edecek. Ayrıca işletmelerin alınan tedbirlerle ilgili raporlarını il istihdam ve mesleki eğitim kuruluna teslim etmeleri gerekecek.

İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin Görevleri

İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, işletmelerin mesleki eğitim ve staj yapılmasına uygun olup olmadığını değerlendirecek ve uygun görülmeyen işletmelerle olan sözleşmelerin feshedilmesine karar verecek. Ayrıca il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görevli olan iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, atölye ve laboratuvar öğretmenlerine risk değerlendirme eğitimi verecek.

Öğrencilere İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri Verilecek

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen ve yöneticilerin yanı sıra öğrencilere de iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri vermeye karar verdi. Bu kapsamda mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere tüm sınıf seviyelerinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilecek.

İşletmelerin Sorumlulukları

İşletmeler, mesleki eğitim ve staj yapan öğrencilerin iş kazaları ve meslek hastalıklarından korunması için gerekli önlemleri alacak. Öğrencilere iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ile iş yerine özgü tanıtım ve güvenlik eğitimleri verilecek. İşletmelerde mesleki eğitim ve staj çalışmasından sorumlu olan eğitici personel veya usta öğreticilerin öğrencinin eğitim aldığı alanda ustalık/usta öğreticilik belgesine sahip olması gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.