DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
İstanbul
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye’nin Türkmen Gazı İle Enerji Diplomasisi

Türkiye’nin Türkmen Gazı İle Enerji Diplomasisi

ABONE OL
Mart 20, 2024 19:08
Türkiye’nin Türkmen Gazı İle Enerji Diplomasisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan Arasındaki Enerji İşbirliği Yükseliyor

Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında Avrupa’nın doğal gazda darboğaz yaşamasıyla gündeme gelen Türkmen gazı için Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan arasındaki enerji diplomasisi yoğunlaşıyor.

Türkiye-Türkmenistan Arasında Doğal Gaz İşbirliği Mutabakatı

Türkiye ve Türkmenistan arasında doğal gaz alanında işbirliğine yönelik 1 Mart’ta mutabakat zaptı imzalandı. Bu mutabakat Türkiye’ye 2 milyar metreküpe kadar Türkmen gazının taşınabileceğinin sinyalini verdi.

İşbirliği Alternatifleri Masada

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkmen gazının Türkiye’ye taşınması için swap yoluyla İran, İran ve Azerbaycan üzerinden swap yoluyla veya Hazar geçişli bir boru hattıyla Türkiye’ye gelmesi gibi alternatiflerin masada olduğunu belirtti.

Somut Adımlar ve Altyapı Çalışmaları Önemli

İstanbul Kültür Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Ketenci, Türkiye-Türkmenistan arasındaki anlaşmanın önemli olduğunu ancak altyapı çalışmalarının ve somut adımların atılmasının da gerekliliğine dikkat çekti.

Türkmenistan’ın Enerji Potansiyeli

Türkmenistan, dünyada 4. sırada yer alan doğal gaz rezervleriyle önemli bir enerji ülkesidir. Ülkenin doğal gaz üretimi ve ihracatındaki artışlar, bölgesel enerji dengelerini de etkilemektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.