DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20252305,64%
İstanbul
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye, Irak, Katar ve BAE Arasında “Kalkınma Yolu” Mutabakat Zaptı İmzalandı
  • Kolay Haber
  • Ekonomi
  • Türkiye, Irak, Katar ve BAE Arasında “Kalkınma Yolu” Mutabakat Zaptı İmzalandı

Türkiye, Irak, Katar ve BAE Arasında “Kalkınma Yolu” Mutabakat Zaptı İmzalandı

ABONE OL
Nisan 22, 2024 19:06
Türkiye, Irak, Katar ve BAE Arasında “Kalkınma Yolu” Mutabakat Zaptı İmzalandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kalkınma Yolu Projesi ve İmza Töreni

Türkiye, Irak, Katar ve BAE arasında Bağdat’taki Hükümet Sarayı’nda “Kalkınma Yolu” mutabakat zaptı imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı Sudani himayesinde gerçekleşen imza törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Irak Ulaştırma Bakanı Rezzak Muhaybis, Katar Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Casim bin Seyf es-Sulayti ile BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Süheyl Muhammed el-Mezrui de katıldı.

Kalkınma Yolu Projesi Detayları

Kalkınma Yolu Projesi, Türkiye ile Irak arasında hayata geçirilen ve Basra Körfezi hinterlandını Türkiye üzerinden Avrupa’ya açacak bir proje. Büyük Fav Limanı’nın inşasıyla başlayan proje, demir yolu ve kara yolu hatlarını içererek Türkiye sınırından Mersin Limanı’na ulaşmayı ve İstanbul üzerinden Avrupa’ya erişimi hedefliyor.

Bölgesel Transit Merkezi Olma Hedefi

Projenin tamamlanmasıyla Büyük Fav Limanı, bölgesel ticaret açısından yeni bir kapı açacak ve Irak’ta petrol dışı sürdürülebilir ekonominin temelini oluşturacak. Ayrıca, proje Çin ile Avrupa arasındaki seyahat süresini kısaltarak zaman ve maliyetten tasarruf sağlamayı amaçlıyor.

Türkiye İle Irak Arasında “Bakanlar Konseyi” Kuruluyor

Kalkınma Yolu Projesi’nde Türkiye ile Irak arasında kurulacak “Bakanlar Konseyi” ile işbirliği ve proje yönetimine önemli bir mekanizma getirilecek. Bu konseye Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar’ın da dahil olması planlanıyor.

Kalkınma Yolu Projesi İçin 320 Kilometrelik Otoyol Planı

Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Türkiye ve Irak hükümetleri, 23,8 milyar dolarlık yatırım yaparak 615 kilometrelik yeni demir yolu hattı ve 320 kilometrelik otoyol inşa edecek. Bu yatırımlarla proje hayata geçirilecek ve bölgede ticaretin gelişmesine katkı sağlanacak.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.