DOLAR 32,4970 -0.05%
EURO 34,7914 -0.59%
ALTIN 2.442,730,28
BITCOIN 2075709-1,33%
İstanbul
17°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Onur Ocaktan: İnsanların gönlüne dert düşürmek istiyoruz

ABONE OL
Temmuz 15, 2021 09:59
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Server Yaşam Vakfı tarafından 2013’ten beri düzenlenen Ufka Yolculuk Bilgi Yarışması’nın başından beri mutfağında yer alan Onur Ocaktan, Haber7’den İbrahim Can’ın sorularını yanıtladı. “Kaybedeni olmayan yarışma” sloganıyla yola çıkan yarışma, toplumda dini ve ahlaki bilincin artmasını amaçlıyor.

 

Ufka Yolculuk’un çıkış noktası nedir?

Asıl amaç, Allah’ın rızasını kazanmak. Sonrasında ise okuma alışkanlığının istenilen düzeyde olmadığı günümüzde; okuyan, düşünen ve okuduklarıyla hayatına yön veren bireylerin yetişmesine katkı sağlamak. Halkımızın, insanlarımızın ve özellikle gençlerimizin sahih kaynaklarla buluşmasına destek olmaktır.

2013’ten beri düzenlenen yarışmada sorular nereden soruluyor?

Bir yayın kurulumuz var. O kurulumuz hem sınava katılanların sorumlu olacağı kitabı, hem de soruları hazırlıyor.

 

İlk sene, Ömer Nasuhi Bilmen’in Büyük İslam İlmihali kitabından sınavı yaptık. Toplam 89 bin 870 kişi kayıt yaptı.

2014’te yapılan ikinci yarışmada; temel kitabımız, hidayet rehberi, hayat kılavuzumuz olan Kur’an-ı Kerim Mealini konu olarak seçtik. Bu yarışmaya 65 ülkeden toplam 174 bin 451 kişi kayıt yaptırdı.

2015’te konumuzu Siyer olarak belirledik ve 265 bin 397 kişi katıldı. 2016’da Hadis alanında yapılan yarışmaya 396 bin 712 kişi kayıt yaptırdı.

2017’de ise dünya genelinde Türkçe ve İngilizce yapılan yarışmanın konusu Kur’an-ı Kerim Meali oldu. Toplam 595 bin 372 kişi yarışmamıza kayıt yaptırdı.

2018’de “Kur’an ve Sünnet Bütünlüğü” konulu yarışmamıza katılım 696 bin 25 kişi katıldı.

Geçtiğimiz sene ise “Güzel Ahlak” konulu yarışmamıza 537 bin 25 kişi kayıt yaptırdı.

8 yıllık süreçte yarışmamıza katılım 2 milyon 864 bin 657 oldu.

Bu seneki yarışmamızın konusu ise “Adap” olacak.

Sınava başvuru nasıl yapılıyor?

Başvurular artık internet üzerinden yapılabiliyor. Süreç tıpkı ÖSYM sisteminde olduğu gibi yürüyor. Sınavlar da iki aşamalı yapılıyor. Yarışmacılara telefon e-posta ve SMS yoluyla bilgilendirme yapılıyor.

Sınava katılacak yarışmacıların bulundukları bölgelere sorumlu olacağı kitaplar ulaştırılıyor. Tamamı gönüllü olan ekibimiz, gece-gündüz çalışıyorlar.

GÖNÜLLERE DERT DÜŞÜRMEK İSTİYORUZ

Bu senenin konusu Adap dediniz. Bu temayı seçmenizde temel sebep nedir?

Hz. Peygamberimiz (sav) “Bir kişinin hidayetine vesile olmak dünya ve içindekilerden daha hayırlıdır” buyurmaktadır.

Toplumda Adap konusunda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Yaklaşık 8 yıldır afişlerimizi sağda, solda gören kişiler evet ben İlmihal ’den, Kur’an’ı Kerim’den, Hadislerden, Siyer’den, Kuran ve Sünnet Bütünlüğünden uzak kaldım diye gönüllerine dert düşürmek istiyoruz.

“Kaybedeni olmayan yarışma” sözünden kast edilen nedir?

Dereceye girip ödül kazananlar kadar, yarışmaya girenler, kaydolup giremeyenler, sponsor olanlar ve organizasyonda görev alanların hepsi kazançlı çıktı. Bu zamana kadar yapılan yarışmalarda yarışma kitaplarını okuyup bilgi ediniyorlar.

Dereceye girenlere verilen ödüllerden de bahsedebilir misiniz?

İlkokul ve ortaokula giden öğrencilerimizden dereceye giren birinciye 14 çeyrek altın ve elektrikli kaykay, ikinciye 12 adet çeyrek altın ve elektrikli kaykay, üçüncüye 10 çeyrek altın ve elektrikli kaykay, dördüncüye 8 çeyrek altın, beşinciye 6 çeyrek altın, altıdan onuncuya kadar olanlara 4 çeyrek altın, ondan yirminci sıraya kadar olanlara da 2 çeyrek altın verilecek.

Lise kategorisinde ise ilk üçe girenlere kaykay yerine Notebook hediye edilecek.

Ayrıca, proje ortağı kulüpler, bulunduğu ildeki öğrencilere kendi belirledikleri ödülleri verebilecekler.

Yarışmaya katılanlardan nasıl geri dönüş alıyorsunuz?

Sırasıyla İlmihal, Kur’an-ı Kerim Meali, Siyer, Hadis, Kur’an ve Sünnet Bütünlüğü temalı Bilgi ve Kültür Yarışmaları yapıldı. Her sene yarışmacı sayılarının katlanarak artması zaten halkımızın yarışmalara olan ilgi ve alakasını gösteriyor.

Ufka Yolculuk sitemizde “Hatıralarla Ufka Yolculuk” köşemiz var. Yarışma ile ilgili yaşadıkları duygularını bizimle paylaşıyorlar. İlk defa hayatımda mecburi olmayan bir sınava katılamadığı için üzüldüğünü, ağlamaklı hale geldiğini yazan bir beyefendi var.

İlmihal Sınavına hazırlanan 56 yaşlarında olduğunu söyleyen bir beyefendi “Şimdiye kadar bilemediği, ihtiyacı olan fıkhi konuları hep sağdan, soldan, kulaktan duyma bilgilerle idare ettiğini, ilmihal kitabını sadece hocaların okuyabildiğini zannettiğini, kendisinin okusa bile anlamayacağını söylemiş. Ne zamanki yarışma bahanesi ile İlmihal kitabını okumaya başladım, okuduğumu anladığımı hissettim. Çok sade, anlaşılır dille yazılmış. 10 yaşındaki torunum bile okusa anlar ve anlatırdı demiş. Yarışmaların devam etmesi gerektiği hususunda bizlere telkinde bulunmuş. Vesile olanlardan Allah razı olsun diye de sözlerini tamamlamış.

KAYNAK: HABER7 | ÖZEL
Yedi Gündem

Abone Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ