DOLAR 32,4631 -0.08%
EURO 34,8519 -0.47%
ALTIN 2.442,040,26
BITCOIN 2077626-1,13%
İstanbul
17°

AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

  • Kolay Haber
  • Gündem
  • Mücbir ne demek? Mücbir sebep anlamı nedir? Mücbir TDK anlamı..

Mücbir ne demek? Mücbir sebep anlamı nedir? Mücbir TDK anlamı..

ABONE OL
Temmuz 15, 2021 09:56
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Günlük hayatın içerisinde zaman zaman karşılaştığımız mücbir kelimesini ilk kez duyanlar, bu kelimenin anlamını ve kökeninin hangi dile ait olduğunu merak ediyor. Özellikle koronavirüs salgınında karantina günlerinde oyuncu Bartu Küçükçağlayan ve senarist Melikşah Altuntaş’ın gündelik magazin malzemelerini özgün üsluplarıyla yorumladıkları ve sayısız ünlünün konuk olduğu canlı yayınları Mücbir Sebepler ile birlikte, mücbir ne demek sorusu merak ediliyor. Mücbir kelimesi dilimizde sıklıkla karşımıza çıkan sözcükler arasındadır.
Mücbir, Arapça dilinden Türkçe’mize geçmiştir.
TDK’ye göre mücbir kelimesi ise şu anlama gelmektedir: – Zorlayıcı, zorlayan
Mücbir sebep, hukukta bir görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk, deprem, sel, savaş, ayaklanma gibi kişilerin önceden öngörebilmelerine olanak bulunmayan ve bu nedenle önüne geçilmesi mümkün bulunmayan, dış etkiler sonucu meydana gelen olayları ifade eder. Mücbir sebep halinde, kişi ile meydana gelen sonuç arasındaki nedensellik bağının kalktığından, oluşan sonuca mücbir sebep oluşturan olayın yol açtığından ve iradesi dışında meydana gelen sonuç sebebiyle kişiye yüklenebilecek hiçbir kusurun bulunmadığından söz edilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.