Fransa’da tüketici güveni, protestolar ve ekonomik kaygılar nedeniyle Haziran 2013’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü (INSEE), ekim ayında tüketici güven endeksinin 5 puan azalarak 80’e gerilediğini açıkladı. Bu düşüş, endeksin Haziran 2013’ten bu yana kaydettiği en düşük seviye olarak kayıtlara geçti.
Piyasa beklentilerinin altında kalan veri, endeksin Ocak 1987-Aralık 2025 dönemi uzun vadeli ortalaması olan 100 puanın oldukça altında seyrettiğini gösterdi.
Eylül ortasında başlayan ve kısa sürede hükümetin ekonomi politikalarına karşı geniş çaplı protestolara dönüşen eylemler, sosyal huzursuzluğu artırdı. Bu durum, geçim sıkıntılarıyla birleşerek tüketici eğilimlerine doğrudan yansıdı.
Son 12 ayda fiyatların keskin şekilde arttığını düşünen tüketicilerin oranı ekim ayında 8 puan yükseldi. Hanehalkının kişisel mali durumuna yönelik algısında da ciddi bir bozulma gözlendi.
Tüketicilerin gelecekteki mali durum beklentileri 9 puan, geçmiş mali durum değerlendirmeleri ise 6 puan düştü. Büyük alışverişler için uygun zaman olduğunu düşünenlerin oranı da 4 puan geriledi.
Eylül’de düşüş gösteren işsizlik, ekim ayında 5 puanlık artışla yeniden tırmanışa geçti. Tüketicilerin tasarruf eğilimlerinde de zayıflama kaydedildi.
Mevcut dönemi tasarruf için iyi bir zaman olarak görenlerin oranı 6 puan azalırken, gelecekteki tasarruf kapasitesi beklentileri 3 puan geriledi. Mevcut tasarruf kabiliyeti algısı yatay seyretti.
Genel tasarruf iklimi endeksi 118 puana ulaşarak uzun vadeli ortalaması olan 100’ün üzerinde kalmayı başardı.