Türkiye’nin Çin’e su ürünleri ihracatı, Ekim 2023’te imzalanan protokoller sonrası 3 katına çıktı. Somon, çipura ve levrek gibi ürünlerde büyük artış yaşandı.
Türkiye ile Çin arasında Ekim 2023’te imzalanan su ürünleri ihracat protokollerinin ardından, bu alandaki dış satım yaklaşık üç katına çıktı. Protokoller, avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünlerinin Çin’e ihracatında uygulanacak inceleme ve sağlık şartlarını belirleyerek, somon, çipura ve levrek gibi ürünlerin Çin pazarına girişini kolaylaştırdı.
Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, bu yılın Ocak-Eylül döneminde 6 milyon 220 bin dolar olan su ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 190 artışla 18 milyon 7 bin dolara ulaştı. İhraç edilen ürün miktarı ise 627 tondan 1588 tona çıkarak yüzde 153’lük bir artış gösterdi.
Türk somonu ihracatı, yılın ilk dokuz ayında geçen yıla kıyasla yüzde 93 artışla 5 milyon 451 bin dolara yükseldi. İhraç edilen somon miktarı da 433 tondan 861 tona çıktı. Geçen yıl ihracat yapılmayan orkinos balığında ise bu yıl 291 ton satışla 4 milyon 554 bin dolar gelir elde edildi. Deniz hıyarı ihracatı yüzde 138 artışla 3 milyon 637 bin dolara, dondurulmuş salyangoz ihracatı ise yüzde 133 artışla 1 milyon 990 bin dolara ulaştı.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ufuk Atakan Demir, Çin’in büyük nüfusuyla su ürünleri sektörü için önemli bir pazar olduğunu belirtti. Demir, imzalanan protokollerin ihracatı geliştirmek için zemin oluşturduğunu ve bu pazardaki varlığı güçlendirme hedefinde olduklarını ifade etti.
Demir, elde edilen verilerin memnuniyet verici olduğunu vurgulayarak, bu fırsatları uzun vadeli ticari ilişkilere dönüştürmek istediklerini söyledi. Ürün çeşitliliğini ve üretim gücünü kullanarak Çin pazarındaki paylarını büyütmeyi hedeflediklerini ekledi.