DOLAR 32,3820 -0.13%
EURO 34,6968 -0.33%
ALTIN 2.398,90-1,47
BITCOIN 1970914-3,02%
İstanbul
16°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ECB, Para Politikası Kararını Yeniden Değerlendirdi

ECB, Para Politikası Kararını Yeniden Değerlendirdi

ABONE OL
Nisan 11, 2024 19:06
ECB, Para Politikası Kararını Yeniden Değerlendirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ECB, Faiz Oranlarını Sabit Tutma Kararı Aldı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), para politikası kararları çerçevesinde refinansman faizini yüzde 4,50, mevduat faizini yüzde 4 ve marjinal fonlama faizini yüzde 4,75‘te sabit tutma kararı aldı.

En Yüksek Seviyede Faiz Oranları Devam Ediyor

Bu kararla, ECB’nin 3 temel politika faizini beşinci kez art arda sabit tutmasıyla birlikte, faiz oranları euro tarihindeki en yüksek seviyede kalmaya devam ediyor. Banka, Temmuz 2022’den bu yana art arda 10 toplantıda faiz oranlarını toplamda 450 baz puan artırmıştı.

Enflasyona İlişkin Değerlendirme

ECB’nin faiz kararı açıklamasında, “Yönetim Konseyi bugün 3 temel faiz oranını değiştirmemeye karar verdi.” ifadesine yer verildi. Enflasyonla ilgili olarak gıda ve ürün fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle enflasyonun güç kaybettiği belirtilirken, finansman koşullarının kısıtlayıcı olduğu vurgulandı. ECB, orta vadede yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmada kararlı olduğunu ve temel faiz oranlarının enflasyonla mücadele sürecine önemli katkı sağladığına işaret etti.

Varlık Satın Alma Programı ve Pandemi Önlemleri

ECB’nin varlık satın alma programı portföyünün ölçülü ve öngörülebilir bir hızla azaltıldığı açıklanırken, pandemi acil satın alma programı kapsamında vadesi dolan menkul kıymetlerden elde edilen anapara ödemelerinin tamamının yeniden yatırıma dönüştürüleceği bildirildi. Yönetim Konseyi, 2024 yılının ikinci yarısında ise portföyün aylık 7,5 milyar euro kadar azaltılmasını planlıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.