Trump’tan Çin’e Panama Kanalı Uyarısı: Buna İzin Vermeyeceğiz

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Dakota’da yaptığı konuşmada Çin’in Panama Kanalı’nı ele geçirme girişimine sert tepki göstererek ‘izin vermeyeceğiz’ dedi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Trump’tan Çin’e Panama Kanalı Uyarısı: Buna İzin Vermeyeceğiz

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Dakota’da katıldığı Theodore Roosevelt Başkanlık Kütüphanesi açılışında, Çin’in Panama Kanalı’nı ele geçirme girişimlerine karşı sert bir uyarıda bulundu. Trump, “Buna izin vermeyeceğiz” diyerek, stratejik öneme sahip kanalın kontrolünün Çin’e geçmesini engelleme kararlılığını vurguladı. Kanalın Roosevelt döneminde ABD tarafından inşa edildiğini belirten Trump, mevcut durumu eleştirdi.

Trump, konuşmasında eski Başkan Theodore Roosevelt’i “hayranlık duyduğu bir isim” olarak nitelendirdi. Panama Kanalı’nın Roosevelt döneminde ABD tarafından inşa edildiğini vurgulayan Trump, kanalın inşası sırasında 38 bin Amerikalının hayatını kaybettiğini belirtti. Dönemin en büyük ve en pahalı projesi olan kanalın kontrolünün devredilmesini “aptalca” olarak değerlendirdi.

Çin’in Panama Kanalı Üzerindeki Etkisi

ABD Başkanı, Panama Kanalı’nın devredilmesinin ardından gemi fiyatlarının dört katına çıktığını ve daha sonra iki kez daha arttığını ifade etti. “Kanalı vermek ne kadar aptalcaydı” diyen Trump, “Şimdi ise Çin, Panama Kanalı’nı ele geçirmeye çalışıyor. Buna izin vermeyeceğiz. Tamam mı?” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Bu açıklamalar, kanalın stratejik önemine dikkat çekti.

ABD’nin Küresel Konumu ve İç Gündem

Trump, Roosevelt dönemindeki ABD gücünü günümüzle kıyaslayarak ülkesinin daha da güçlü olduğunu belirtti. Suudi Arabistan Kralı’nın kendisine, Biden döneminde ABD’nin “ölü gibi” olduğunu ve korunmak için Çin’e yöneldiklerini söylediğini aktardı. Kral’ın şimdi ise ABD’yi “dünyanın en gözde ülkesi” olarak tanımladığını ifade etti.

ABD Yüksek Mahkemesi’nin kendi aleyhindeki doğumla vatandaşlık kararına da değinen Trump, bu meselenin çözüleceğini bildirdi. Uygulamanın istismar edildiğini savunan Başkan, “Bu, Çin’den özel jetlerle gelen zenginler için tasarlanmamıştı. Kölelerin bebekleri için tasarlanmıştı” ifadelerini kullandı. Bu durumun yanlış bir karar olduğunu ekledi.

Petrol fiyatlarının hızla düştüğünü belirten Trump, “Yakıt fiyatlarının hızla düştüğünü görüyorsunuz. Tam da söylediğim gibi, taş gibi düşüyor. Çünkü gemiler, Hürmüz Boğazı’ndan çıkıyor” dedi. Rekor seviyelerde gemi çıkışı yaşandığını ve petrol fiyatlarının düştüğünü ifade eden Trump, “Her şey üzerinde tam kontrolümüz söz konusu. Bu, Amerika’nın altın çağının başlangıcı” değerlendirmesini yaptı.

Trump, konuşması öncesinde yeni kütüphanede eski Başkan Roosevelt’in yapay zeka destekli hologramı ile sohbet etti. Holograma, “Panama Kanalı’nı en büyük başarınız olarak görüyor musunuz?” diye sordu.

Roosevelt’i temsil eden hologram, “O dönemde evet. Kanal, hiç şüphesiz en çok gurur duyduğum mücadelelerden biridir” yanıtını verdi. Hologram ayrıca, kanalın “dünyanın haritasını sonsuza dek değiştireceğini” bildiğini ifade etti.

Benzer Haberler
Trump’tan Çin’e Panama Kanalı Uyarısı: Buna İzin Vermeyeceğiz
Trump’tan Çin’e Panama Kanalı Uyarısı: Buna İzin Vermeyeceğiz
ABD Başkanı Trump, Ankara’da Zelenskiy ve Şara ile de görüşecek
ABD Başkanı Trump, Ankara’da Zelenskiy ve Şara ile de görüşecek
İran ve ABD Saldırıları Durduruyor Katar’da Görüşecek
İran ve ABD Saldırıları Durduruyor Katar’da Görüşecek
ABD’nin 250. yıl kutlamalarına aşırı sıcak engeli
ABD’nin 250. yıl kutlamalarına aşırı sıcak engeli
OpenAI ABD Hükümetine Yüzde 5 Hisse Teklif Etti
OpenAI ABD Hükümetine Yüzde 5 Hisse Teklif Etti
Kremlin: Rus ordusu, Donetsk’te Konstantinovka şehrini ele geçirdi
Kremlin: Rus ordusu, Donetsk’te Konstantinovka şehrini ele geçirdi
Haberin Doğru Adresi
Copyright © 2025 Tüm hakları KOLAY HABER 'de saklıdır.