Mayıs Ayında Merkez Bankaları İçin Yoğun Bir Dönem Başlıyor
Avrupa Birliği (AB) ekonomisi gibi bazı bölgelerde resesyon endişeleri ve imalat aktivitesindeki düşüş, merkez bankalarının para politikası kararlarını zorlaştırıyor. Dünyanın önde gelen merkez bankaları, para politikalarını belirlemek için Mayıs ayında toplanacaklar.
Japonya’da BoJ, ücret artışları ve enflasyon risklerine karşı sıkılaşma döngüsüne giriyor. Mart ayındaki toplantısında politika faizini sabit tutan BoJ, şirket karlarındaki iyileşme ve sabit sermaye yatırımlarındaki artış eğilimini gözlemliyor. 1 Mayıs’ta politika faizinde bir değişiklik beklenmiyor ancak haziran ayında 25 baz puanlık bir artış öngörülüyor.
Fed, korumacı ticaret politikaları ve artan enflasyon riskleri ile mücadele ediyor. 7 Mayıs’ta politika faizinde bir değişiklik beklenmezken, haziran ayında faiz indirimi olasılığı yüksek. ABD Başkanı Donald Trump’ın faiz indirme çağrıları da Fed’in kararlarını etkiliyor.
BoE’nin mayıs ayında faiz indirimi yapması bekleniyor. Mart ayındaki toplantısında politika faizini sabit tutan BoE, mayıs ayında faiz oranını 25 baz puan düşürerek canlandırma politikalarını sürdüreceği tahmin ediliyor.
Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore merkez bankalarının da faiz kararları yakından takip ediliyor. Avustralya’nın RBA, Yeni Zelanda’nın Merkez Bankası ve Güney Kore Merkez Bankası’nın politika faizlerinde indirime gitmeleri bekleniyor. Küresel ekonomideki belirsizlikler nedeniyle merkez bankalarının gevşeme politikalarına gitmeleri bekleniyor.
Mayıs ayında merkez bankalarının alacakları kararlar küresel ekonomi ve finans piyasaları için belirleyici olacak.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.