İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, işgal altındaki Suriye bölgesinden Türkiye’nin Suriye’deki varlık girişimlerinin İsrail güvenliğini tehdit ettiğini iddia etti.
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Suriye’nin güneyinde İsrail işgali altındaki bölgede çelik yelek giyerek açıklamalarda bulundu. Bakan Katz, Türkiye’nin Suriye’de varlık kurma girişimlerinin İsrail’in güvenlik çıkarlarını riske attığını ileri sürdü. İsrail’in bölgedeki pozisyonlarını koruyacağını vurguladı.
Bakan Katz, İsrail işgali altındaki bölgeye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Suriye yönetimine yönelik de mesajlar verdi. İsrail devletine yönelik tehditlerin sürmesi halinde Hermon Dağı’nı ve işgal edilen bölgeyi terk etmeyeceklerini belirtti.
Yisrael Katz, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’ya doğrudan seslendi. “Şam’daki sarayında sabah uyandığında, Hermon Dağı’na bakıp İsrail ordusunu gördüğünde sınırlarımızı korumak için burada olduğumuzu bileceksiniz” ifadelerini kullandı. Bu açıklama, İsrail’in bölgedeki askeri varlığının devam edeceğine işaret etti.
Bakan Katz, Türkiye’nin Suriye’deki varlık kurma girişimlerinin İsrail’in güvenlik çıkarlarını tehlikeye attığını iddia etti. Bu çerçevede İsrail’in bölgedeki mevcut pozisyonlarını sürdürme kararlılığını dile getirdi. Açıklama, bölgesel güvenlik dinamikleri açısından önem taşıyor.
Öte yandan, İsrail savaş uçakları 18 Ağustos’ta Suriye’nin İdlib ilinde bulunan atıl durumdaki Ebu Zuhur Askeri Hava Üssü’ne hava saldırısı düzenlemişti. Suriye Dışişleri Bakanlığı, bu saldırıyı “gerekçesiz bir saldırı” ve bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden “tehlikeli bir tırmanış” olarak kınadı. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilci Yardımcısı Claudio Cordone de saldırıya tepki göstererek Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.