DOLAR 32,3803 -0.33%
EURO 34,7750 -0.18%
ALTIN 2.409,24-0,54
BITCOIN 1857840-4,39%
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Emtia Piyasalarında Son Durum

Emtia Piyasalarında Son Durum

ABONE OL
Nisan 1, 2024 19:05
Emtia Piyasalarında Son Durum
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Önemli Merkez Bankalarının Politikaları ve Emtia Piyasaları

Geçen hafta, önemli merkez bankalarının “şahin” politikalarına son vereceğine dair güçlenen tahminler, emtia piyasalarını olumlu etkiledi. Jeopolitik riskler, arz endişeleri ve Çin ekonomisindeki sıkıntılara rağmen, ülkede talebin artacağı beklentileri de emtia piyasasını destekledi.

Altın ve Değerli Metallerdeki Yükseliş

Altının ons fiyatı zirve tazeleyerek 2 bin 233 dolara yükseldi. Altın yüzde 3,1, gümüş yüzde 1,1, paladyum yüzde 3, platin yüzde 1,5 değer kazandı. Jeopolitik riskler ve Çinli hane halkının fiziki talebi altın fiyatlarını destekledi. Ayrıca, ABD’de Tüketici Güven Endeksi’nin azalması da altın fiyatlarını olumlu etkiledi.

Metaller ve Enerji Grubundaki Durum

Bazı metallerde fiyatlar artarken, bazılarında düşüş yaşandı. Bakırda yüzde 0,3, alüminyumda yüzde 1,1, kurşunda yüzde 1,4 artış görülürken, çinko yüzde 1,8, nikel yüzde 2,8 düşüş kaydetti. Enerji grubunda ise Brent petrol ve doğal gaz fiyatlarında yukarı yönlü hareketler yaşandı.

Şeker, Kahve ve Diğer Tarım Ürünleri

Şeker fiyatlarında artış yaşanırken, kahve fiyatları da yükseldi. Buğdayda yüzde 1,2, mısırda yüzde 0,6 artış görülürken, pirinçte düşüş yaşandı. Pamukta azalış görülürken, şekerde yüzde 3, kahvede yüzde 2 artış kaydedildi. Kakaonun ton fiyatı ise geçen hafta yüzde 2,3 arttı.

Kakao Fiyatlarındaki Artış Trendi

Kakao fiyatları rekor seviyelerde devam ediyor. Fildişi Sahili ve Gana’daki kakao fabrikalarının tohum maliyetlerini karşılayamadıkları için üretimi kısıtlama kararı alması, kakao fiyatlarını destekliyor. Önemli kakao üreticisi Fildişi Sahili’nde hasadın azalması beklenirken, dünya kakao arzının yaklaşık yüzde 45’ini karşılayan ülke, arz açığının artmasına neden olabilir. Nisanda başlayacak ara hasadın da düşük seviyede olması bekleniyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.