DOLAR 32,4726 -0.06%
EURO 34,7048 -0.78%
ALTIN 2.436,870,04
BITCOIN 20668330,12%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dünyayla birlikte spor da yaşlanıyor

ABONE OL
Şubat 10, 2021 14:03
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Adına e-spor denilen spor etkinlikleri, ekran başına dünyanın her yerinden milyonlarca izleyici toplarken, saha ve kortlardaki tribünlerin boşalacak olması sporda değişimlerin yakın olduğuna işaret

ANKARA (Anayurt) – KPMG Football Benchmark raporuna göre, dünyadaki en büyük spor organizasyonlarının izleyicileri giderek yaşlanıyor. Kendini yenilemekte güçlük çeken geleneksel spor aktiviteleri, genç izleyici bulmakta zorlanırken bu nedenle ciddi seyirci kaybı yaşıyor.

En popüler spor dalı olan futbolun izleyici yaş ortalaması 39 iken, ünü kıtalara yayılan Amerika Basketbol Ligi NBA’de 53’ü buluyor. Yaş ortalamasının en yüksek olduğu spor aktivitesi ise 61 yaş ve üzeri seyirci kitlesine sahip tenis. Beyzbol 57, Amerikan futbolu 49, buz hokeyi ise 43 yaş ortalamasındaki seyirciler tarafından takip ediliyor.

Günümüzün en güçlü spor etkinliği olarak geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan e-spor ise; gelmiş geçmiş tüm spor dalları ve organizasyonları arasında en genç izleyici kitlesine sahip (ortalama yaş, 32) spor dalı olarak ortaya çıkıyor. 

Türkiye’nin en büyük spor ve yaşam merkezi olan Lets Club’ın Genel Müdürü ve Spor Fütüristi Hakan Demiray’a göre; tüm spor etkinliklerinde izleyici yaş ortalamasının yükselmesindeki en büyük sebep, hızla gelişen teknoloji ve dijitalleşmenin yaygınlaşması. Spor endüstrisinin de bu değişimden nasibini aldığını belirten Demiray; kişiye özel tasarlanan, rakibini seçme imkanı veren, seyircileri dahi oyuncuların kurgulayabildiği yeni nesil spor aktivitilerinin yani e-sporun, geleceğin futbolu olacağını aktarıyor.

SPOR ENDÜSTRİSİNİN GELECEĞİ Z KUŞAĞININ ELLERİNDE

Dünya nüfusu hızla yaşlanıyor olsa da KPMG’nin hazırladığı rapora göre, 2022 yılında e-spor’un takipçi sayısının 644 milyon olacağı tahmin ediliyor.

Çocukluğunda mahalle aralarında saatlerce futbol oynayan, Dünya Kupasını izlerken TV başında sabahlayan nesil geride kaldı. Yine ekranda izlese dahi 90 dakika boyunca kendi inisiyatifinde olmayan bir oyun, Z kuşağına heyecanlı gelmiyor. Bu kuşağın mensupları, sürece dahil olacakları, aktif katılım sağlayacakları aktivitelerin peşine düşüyor.  Adına e-spor denilen spor etkinlikleri, ekran başına dünyanın her yerinden milyonlarca izleyici toplarken, saha ve kortlardaki tribünler boşalacak” dedi. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.