DOLAR 32,4930 -0.16%
EURO 34,9812 0.39%
ALTIN 2.434,450,48
BITCOIN 2092225-0,71%
İstanbul
19°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘Bir kapanmaya daha gücümüz yok!’

‘Bir kapanmaya daha gücümüz yok!’

ABONE OL
Temmuz 27, 2021 12:13
‘Bir kapanmaya daha gücümüz yok!’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Vaka sayılarındaki artış ve bilim insanlarının yeni dalga açıklamaları, iş çevrelerinde yeniden kapanma ve kısıtlama korkusuna neden oldu.

Dünyada 2020 yılı başından Türkiye’de de Mart ayından bu yana süren Kovid-19 salgınında ayakta kalma mücadelesi veren tüm sektörlerdeki esnaf ve çalışanlar, yeniden kapanmanın telaffuz edilmesi ile bile tedirginliğini yaşıyor.

Destek ve yapılandırmalara rağmen birikmiş borçları, kira, banka kredileri ve SGK primlerini ödeyemeyen iş kollarının temsilcileri, yeni bir kapanmanın birçok esnafın bitmesi, tükenmesi anlamına geleceğini söylerken, aşılanmayan vatandaşları aşılanmaya, ekonomi yönetimini de gerekli önlemleri almaya çağırdı.

‘YENİ BİR KAPANMAYI KALDIRACAK GÜCÜMÜZ YOK’

Kuşadası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan, “Delta varyantı ile birlikte vakalarda yaşanan hızlı artış olası bir kapanmayı ya da daha sıkı tedbirler almayı gündeme getirebilir. Bu da ekonomiyi iyice zora sokar” derken, “Kovid’le mücadelede her türlü önlemi alma konusunda artık hizmet veren işletmelerden çok bireylere iş düşüyor. Bu yıl daha tecrübeli olsak da iş dünyamız çok zor durumda” dedi ve şöyle devam etti:

Bir kapanmayı daha kaldıracak gücümüz yok. Her şeyin başı sağlık diyoruz ama ekonomik zorluklar da sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle turizm ve bağlantılı sektörler çok zor günler geçiriyor. Toparlanma yaşanması ve bu turizm sezonunu da kaybetmememiz için herkesin bireysel olarak da önlemlere uyması çok önemli.

‘YENİ BİR KISITLAMAYI KALDIRAMAYIZ’

Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken de sözlerine, “Lütfen ama lütfen herkes aşısını olsun” diye başladı. Ülken, “Türk iş dünyası zaten çok zor durumdayken küçük veya büyük herhangi bir kısıtlamayı kaldıramaz. Sorunun tek unsuru biz olmadığımız halde bugüne kadar sıkıntısını biz çektik. Bir daha ne ekstra sıkıntı çekecek takatimiz ne de çekmeye niyetimiz var” dedi.

‘SAĞLIK HER ŞEYİN ÖNÜNDE’

Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, “Turizm, ticaret yeni ayağa kalkıyor. Temennimiz o ki bir kapanma daha yaşanmasın. Hizmet sektörünün de turizmin de bunu taşıyacak enerjisi kalmadı” derken, sağlığın herşeyin önünde olduğu vurgusuyla sözlerine şu şekilde devam etti: 

Çaresiz kalırsak o zamanda sağlık tabii ki her şeyin önüne geçer. Gerek eğitim, gerek ticaret, gerek turizmde, öyle anlaşılıyor ki ciddi manada bir aşılanma olmadan, toplumsal bağışıklık kazanmadan da bu işi atlatabilmemiz zor görünüyor. Dolayısıyla aşılanma noktasında ciddi teşviklere ihtiyaç var. Belki bazı Avrupa ülkeleri gibi aşıyı zorunlu hale getirecek, en azından aşı olanları pozitif şekilde ayıracak bir zorlayıcı uygulamaya geçmekte fayda var gibi duruyor. Eğer bunu yapamazsak bu pandemi vakaları 3. pik, 4. pik, 5. piklerle, bir kısır döngü içerisinde dönüp duracak. Umut ediyorum sonbahardan önce Sağlık Bakanlığımız öyle bir adım atar.

‘EKONOMİK OLARAK YIPRANDIK’

Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Selahittin Çetindoğan, “Zorlu bir süreci esnaf olarak bizler daha yoğun yaşadık. Ekonomik olarak yıprandık. Bir kapanmayı daha kesinlikle kaldıramayız. Sevdiklerimiz için ekonomik olarak etkilenen sektörlerimiz için lütfen dikkat edelim. Maskemize, mesafemize, temasımıza ve aşımızı olmaya özen gösterelim” dedi.

Söke Meyveciler, Sebzeciler ve Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Ümit Coşkun da, “24 Temmuz itibariyle vaka sayısı 12 binleri geçti. Bu artış devam ederse kapanmalar ve ağır tedbirler yine gündeme gelir. Bu da esnaf ve sanatkarlarımızın bitmesi tükenmesi demektir” diye endişelerini dile getirdi.

‘KAPATMAYI KALDIRACAK GÜCÜMÜZ YOK’

İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı da, kurallara uyduklarını ve sık sık denetlendiklerini belirterek, otellerde ve plajlarda da aynı uyarıları yapılması ve sadece kendilerinin günah keçisi olmaması gerektiğini iletti. Kırdı sözlerini şöyle sürdürdü:

1,5 yıldır kapalıydık, zaten çok zor durumdayız. İkinci bir kapatmayı kaldıracak takatimiz kesinlikle yok. Kapanma Türkiye’nin gündeminden çıkmalı. İşyerlerinin kapatılmasıyla salgının önlenemeyeceği anlaşıldı. İnsanlar aşılanmaya teşvik edilmeli. Kahveci esnafımız için de tıpkı turistik tesislerde olduğu gibi önlem alınmalı. Eğer bir kapanma olursa küçük paralarla geçimini sağlayan, istihdam yaratan sektörümüz biter.

‘TELAFİSİ OLMAYAN YARALAR AÇAR’

Kuşadası Belediyesi Turizm Komisyonu Başkanı Fahrettin Çiçek de, “Aşılamada büyük rehavet var. Süratle aşılanmamış olanlarla ilgili kısıtlamalar gündeme gelmeli. Finansal olarak salgın döneminde ciddi maddi yükler yüklendik. Henüz ayaklarının üzerine durmaya çalışan bir sektör olarak bu sezonun sonuna kadar kapanmadan gitmesi çok önemli. Kapanmak çözüm değil” dedi. Çiçek, kapanmanın hem çalışanlar hem de şirketler açısından telafisi mümkün olmayan yaralar açacağını belirterek, “Onun yerine vaka sayılarının yüksek olduğu ülkelerden daha sıkı bir misafir kabulü uygulaması getirilebilir” dedi. Sözlerini şu şekilde sonlandırdı: 

Aşılanmış olma veya son altı ayda hastalığı yenmiş olma zorunluluğu getirilebilir. Yurt için seyahatlerde de aşı, hastalığı yenmiş olmak ya da PCR Testi zorunluluğunu tartışmaya açmak aşılamada tekrar hız kazanmamızı tetikleyebilir.

(Latif Sansür/Sözcü)

Turizmde ‘en kötü’ geride kaldı

Endişelendiren istatistikler! Delta her şeyi tersine çevirdi…

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.