DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21655950,56%
İstanbul
19°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

AB Komisyonu, Polonya’nın İhlal Prosedürüyle İlgili Kararını Açıkladı
  • Kolay Haber
  • Dünya
  • AB Komisyonu, Polonya’nın İhlal Prosedürüyle İlgili Kararını Açıkladı

AB Komisyonu, Polonya’nın İhlal Prosedürüyle İlgili Kararını Açıkladı

ABONE OL
Mayıs 6, 2024 17:26
AB Komisyonu, Polonya’nın İhlal Prosedürüyle İlgili Kararını Açıkladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AB, Polonya’nın Hukuku İhlal Etmediğine Karar Verdi

AB Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, AB’nin hukukunu ihlal etmesi nedeniyle başlatılan “7. Madde” ihlal prosedürüyle ilgili analizin tamamlandığı bildirildi. Komisyon, AB Anlaşması’nın 7(1) Maddesi anlamında Polonya’da hukukun üstünlüğü ilkesinin ciddi şekilde ihlal edilmesi riskinin artık bulunmadığı kanaatine vardı.

Polonya’nın Aldığı Tedbirler ve İlerleyen Süreç

AB Komisyonu açıklamasında, Polonya’nın adalet sisteminin bağımsızlığına ilişkin endişeleri gidermek için bir dizi yasal ve yasama dışı tedbir başlattığı vurgulandı. AB hukukunun önceliğini tanıdığının kaydedildiği açıklamada, bundan sonraki süreçte ülkenin vadettiği yolda ilerleyip ilerlemediğinin her sene değerlendirileceği belirtildi.

Ursula von der Leyen’den Açıklama

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Polonya için yeni bir sayfa açıldığını belirtti. 6 yılı aşkın bir süreç sonucunda 7. Madde prosedürünün kapatılabileceğine inandığını ifade etti ve Başbakan Donald Tusk’u ve hükümetini bu önemli adım dolayısıyla tebrik etti.

Geçmişten Günümüze Süreç

AB, Polonya hükümetini 2019’daki yargı reformu çerçevesinde özellikle yargıçlara yönelik disiplin mekanizması kurmakla, yargıçları etki altında bırakmakla ve yargının bağımsızlığına zarar vermekle suçlamıştı. AB Adalet Divanı da 5 Haziran 2023’te, Komisyonu haklı bularak Polonya’nın AB hukukunu ihlal ettiğine karar vermişti. Bu kararın ardından 8 Haziran 2023’te Polonya’nın AB Konseyinde oy hakkının elinden alınabileceği “ihlal prosedürü” başlatılmıştı. Komisyon, Polonya’nın AB bütçesinden alacağı toplam yaklaşık 113 milyar avroluk fonu dondurmuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ