ABD-İran müzakerelerindeki olumlu gelişmeler küresel piyasalarda iyimserlik yaratırken, doların değer kaybettiği, petrol fiyatlarının düştüğü ve borsaların pozitif seyrettiği görüldü.
Küresel piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile müzakerelerin yapıcı ilerlediği ve aceleci davranılmayacağı yönündeki açıklamalarıyla haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. Beyaz Saray’ın anlaşma için iyi bir noktada olunduğunu belirtmesi ve New York Times’ın Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması konusunda uzlaşma iddiası, piyasalardaki iyimserliği artırdı.
Bu gelişmeler, Hürmüz Boğazı’nın tam kapasiteyle işlerlik kazanması ve petrol arzının kesintisiz sürdürülmesi beklentilerini güçlendirdi. Jeopolitik tansiyonun düşmesiyle petrol fiyatları üzerindeki baskı hafifledi ve enerji maliyetlerindeki gerileme küresel enflasyon riskleri endişelerini azalttı.
Dolar endeksi, enflasyon baskılarının yumuşayacağına yönelik tahminlerin güçlenmesi ve jeopolitik risk algısındaki gerileme nedeniyle başlıca para birimleri karşısında sınırlı değer kaybetti. Güvenli liman talebinin zayıflaması doların düşüşünde etkili oldu. Ancak, para piyasalarında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) aralık toplantısında faiz artırımı yapabileceğine dair beklentiler güçlü kalmaya devam ediyor.
Analistler, ABD’de açıklanacak kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi ve büyüme verilerinin Fed’in gelecek dönem para politikası kararlarına ilişkin beklentileri değiştirebileceğini belirtti. Bu gelişmelerin ardından altının ons fiyatı yüzde 1,2 artışla 4.561 dolara, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 5,81 düşüşle 94,8 dolara geriledi. Dolar endeksi ise yüzde 0,2 azalarak 99 seviyesinde işlem görüyor.
ABD-İran müzakerelerindeki olumlu gelişmeler, Avrupa piyasalarında da etkisini gösterdi. Bölgede enerji fiyatlarındaki gerileme enflasyon baskılarını hafifletirken, Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) yönelik sıkılaşma beklentileri devam ediyor. ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyon hedeflerine ulaşmak için veriye dayalı bir yaklaşım izleyeceklerini belirtti. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de ABD-İran arasındaki anlaşma ilerlemesini memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
Asya borsalarında ise işlem hacmi düşük seyretse de risk iştahının yüksek olduğu gözlemlendi. Japonya’da Nikkei 225 endeksi rekor seviyelere ulaşırken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yükseldi. Enerji fiyatlarındaki seyrin ekonomik görünüme yönelik endişeleri sürdürdüğü belirtildi.
Cuma günü yükselişle tamamlayan Borsa İstanbul’da (BIST 100), Kurban Bayramı nedeniyle takas işlemlerinde değişiklikler yaşanacak. Bayram tatili süresince seans düzenlenmeyecek. Dolar/TL kuru ise haftaya önceki kapanışın hemen üzerinde başladı. Analistler, yurt içinde ekonomik güven endeksi verisinin takip edileceğini, teknik açıdan BIST 100 endeksinde belirli direnç ve destek seviyelerinin bulunduğunu kaydetti.