Suriye’deki Baas rejiminin devrilmesi sonrasında ticari ilişkilerde yeni bir döneme girildi. Geçen yılın ocak ayına kıyasla Türkiye’den Suriye’ye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri alanında %22,5’lik bir artış yaşandı. Bu ihracat rakamı 56 milyon 211 bin dolara yükseldi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden yapılan hububat ihracatı ise %31,3 artarak 28 milyon 994 bin dolara ulaştı.
GAİB Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Suriye’deki rejim değişikliğinin ardından gıda ürünlerine olan acil ihtiyacın artacağını öngörmüştü. Ocak ayında ihracatın en fazla arttığı sektörler arasında zeytin ve zeytinyağı, fındık, meyve, sebze, su ürünleri ve hayvansal mamuller bulunuyor. Ancak, temel gıda ihtiyacını karşılayan sektör %100’ün üzerinde artışla hububat oldu.
Kadooğlu, Türkiye genelinde Suriye’ye yapılan hububat ihracatının yarısından fazlasının Güneydoğu Anadolu’dan gerçekleştiğini belirtti. Toplamda 28 milyon 994 bin dolarlık ihracatın %51,5’i bu bölgeden yapıldı. Bu ihracatın büyük bir kısmını buğday unu, yem ve ayçiçek yağı oluşturdu. Kadooğlu, Türkiye Gümrük Bölgesi üzerinden Suriye’ye ihracatta yaşanan kısıtlamaların kaldırılmasıyla önümüzdeki dönemde daha olumlu verilerin beklendiğini vurguladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.