Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Rusya ile savaşın beşinci yılına girecek Ukrayna’ya destek için Kiev’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Merz, Zelenskiy’e güven mesajı verecek.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Rusya ile savaşın beşinci yılına girecek olan Ukrayna’ya destek amacıyla başkent Kiev’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Sabah saatlerinde özel trenle Kiev’e ulaşan Merz’e, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Katherina Reiche ile ülkenin savunma ve enerji sektörlerinden 10 iş insanı eşlik etti.
Kiev tren istasyonunda Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha tarafından karşılanan Başbakan Merz, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarına dikkat çekerek, “Rusya durdurulmazsa, savaş makinesi er ya da geç bize yönelecektir” açıklamasında bulundu.
Sosyal medya hesabından da açıklama yapan Merz, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e güvenebileceklerini ileteceğini belirtti. Almanya’nın güvenliğinin de savaşın sonucuna bağlı olduğunu vurgulayan Merz, Ukrayna halkı için savaşın beşinci kışının yaklaştığını hatırlattı.
Alman basınında yer alan haberlere göre, Merz’in Kiev ziyareti sırasında Ukrayna’ya yönelik yeni askeri ve mali destek paketlerinin açıklanması öngörülüyor. İki ülke arasındaki savunma sanayii iş birliğinin artırılması ve Ukrayna’nın enerji altyapısının yeniden inşası konularının da ele alınması bekleniyor. Ziyarette, Almanya ile Ukrayna arasında insansız hava araçlarının (İHA) ortak üretimine ilişkin anlaşmaların da sonuçlandırılması ihtimali bulunuyor.
Friedrich Merz, 6 Mayıs 2025’te başbakanlık görevine seçildikten sonra 10 Mayıs 2025’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Polonya Başbakanı Donald Tusk ile birlikte Kiev’i ziyaret etmişti.