ABD merkezli tıp dergisi “Neurology”de yayımlanan bir araştırma, kötü bir gece uykusunun yaşamın ilerleyen dönemlerinde beyin yaşını etkileyebileceğini gösterdi. Araştırmacılar, 15 yıl boyunca yaklaşık 600 kişiyi değerlendirdi.
Katılımcılara 15 sene önce uyku alışkanlıkları hakkında sorular soruldu ve 5 yıl sonra sağlıksız uykunun 6 özelliğini belirlemek için ikinci bir anket yapıldı. Her bir katılımcı, sağlıksız uyku alışkanlıklarına göre 3 gruba ayrıldı.
Araştırmacılar, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve çeşitli cihazlar kullanarak katılımcıların beyin yaşlarını belirledi. Sonuçlar, sağlıksız uyku alışkanlıklarına sahip olan yüksek gruptaki kişilerin ortalama beyin yaşının, düşük gruptakilere göre 2,6 yaş daha ileri olduğunu gösterdi. Orta gruptakilerin beyin yaşının ise düşük gruptakilere göre 1,6 yaş daha ileri olduğu belirlendi.
California Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kristine Yaffe, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Uyku sorunlarının erken dönemde ele alınmasının beyin sağlığını korumak için önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, uyumlu bir uyku programı, egzersiz, kafein ve alkol tüketimine dikkat etmek ve gevşeme tekniklerinin kullanılmasının da beyin sağlığı için önemli olduğunu belirtti.
Araştırmacılar, yetersiz uykunun beyin yaşlanmasını hızlandırdığına dair kesin bir kanıt olmadığını, ancak ikisi arasında bir ilişki olduğunu vurguladı. Araştırmalar, çok fazla veya çok az uyuyan kişilerin tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık, koroner kalp hastalığı ve felç gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin yüksek olduğunu gösteriyor. Uykunun önemi ve kalitesinin sağlık üzerindeki etkileri konusunda farkındalığın artırılması gerektiği belirtiliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.