Uşak, battaniye sektöründe önemli bir üretim merkezi olarak öne çıkıyor. Kentte bulunan 34 tesiste yıllık olarak yaklaşık 14 milyon battaniye üretiliyor. Bu üretilen battaniyeler hem iç pazar için hem de dış pazarlar için kullanılıyor.
Türkiye’nin battaniye ihracatı, geçtiğimiz yıl %16 düşerek 56 milyon dolara geriledi. Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, 2022’de 66 milyon 510 bin dolar olan ihracat hacmi, 2023’te düşüş yaşadı. Bu düşüşün nedeni ise Kahramanmaraş merkezli depremler oldu. Üretici firmalar, depremzedelere yardımcı olabilmek için üretim kapasitelerinin önemli bir bölümünü deprem bölgesine yönlendirdi ve ihracat hedeflerini erteledi.
Uşak Valiliği verilerine göre, geçtiğimiz yıl Uşak’tan deprem bölgesine 1 milyon 341 bin 768 battaniye gönderildi. Bu yardımların 300-350 bini Uşaklı sanayiciler tarafından kendi imkanlarıyla hibe olarak ulaştırıldı. Bu durum, battaniye üretimi yapan tesislerin çoğunun geçen yılı depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için geçirdiğini gösteriyor.
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selim Kandemir, Türkiye battaniye üretim kapasitesinin %85’ini Uşak’ın karşıladığını belirtiyor. Ayrıca, Uşak’ın dünyada önde gelen battaniye üretim merkezlerinden biri olduğunu ifade ediyor. Uşak’taki tesisler yıllık olarak 13-14 milyon battaniye üretme kapasitesine sahip. Kandemir, geçtiğimiz yıl deprem nedeniyle ihracatta %10 ila %15 arasında bir kayıp yaşandığını ve 2024’te ihracatı artırmayı hedeflediklerini belirtiyor.
Selçuk Kandemir, şehirleşmeyle birlikte battaniye tercihlerinin de değiştiğini söylüyor. Eskiden evlerin sobayla ısıtılması nedeniyle battaniyelerin daha temel bir ihtiyaç olduğunu ancak bugün insanların daha hafif ve doğal ürünlerle yapılan uyku battaniyeleri veya televizyon battaniyelerini tercih ettiğini belirtiyor. Uşak’taki tesislerin değişen taleplere yanıt verebilecek kapasitede olduğunu da vurguluyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.