DOLAR 32,3469 0.2%
EURO 35,1403 -0.15%
ALTIN 2.240,08-0,14
BITCOIN 2043277-6,10%
İstanbul
12°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Uğur Şahin, ‘yüksek fiyat’ iddialarını reddetti

ABONE OL
Temmuz 15, 2021 10:02
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Pfizer ile birlikte üretilen koronavirüs aşısı için AB’den yüksek fiyat talep edildiği yönündeki iddiaları reddetti. Basında çıkan haberlerde, şirketlerin AB’den bir doz aşı için 54,08 euro istediği öne sürülmüştü.

ABD’li ilaç şirketi Pfizer ile birlikte koronavirüse karşı mRNA teknolojisi ile aşı üreten Alman BioNTech’in kurucu ortağı ve yöneticisi Prof. Dr. Uğur Şahin, Almanya basınında yer alan ‘yüksek fiyat’ iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Bild gazetesine konuşan Şahin, sanayi ülkeleri için geçen temmuz ayında sipariş miktarına göre bir fiyat modeli hazırlandığını söyledi. Şahin, “Sipariş miktarına göre fiyatlar 15 euro (yaklaşık 126 Türk lirası) ile 30 euro (yaklaşık 250 Türk lirası) arasında değişiyordu” dedi.

22 Temmuz’da ABD ile yeni parametreler doğrultusunda bir anlaşma yapıldığını ve aşı için 19,50 dolarlık (yaklaşık 135 Türk lirası) bir fiyat belirlendiğini ifade eden Şahin, “Bu fiyat modeli tüm sanayi ülkelerine teklif edildi” ifadelerini kullandı.

Alman yayın kuruluşları NDR, WDR ve Süddeutsche Zeitung; BioNTech/Pfizer’ın Avrupa Birliği’nden (AB) geçen haziran ayında bir doz aşı için 54,08 euro (yaklaşık 455 Türk lirası) talep ettiğini ancak tarafların kasım ayında 15,50 euro (yaklaşık 130 Türk lirası) üzerinde anlaştığını öne sürmüştü.

‘BİR DİZİ BİLİNMEZ VAR’

Fiyatlamada bir dizi bilinmezin devreye girdiğini söyleyen Şahin, aşının başlarda sadece küçük miktarlarda klinik deneyler için üretildiğini ve 2 bin doz için 1,5 milyon (yaklaşık 12 buçuk milyon Türk Lirası) euroluk bir fiyatın söz konusu olduğunu söyledi.

Şahin, “Kitlesel üretim için altyapı yoktu. O dönemde üretimin nasıl yapılacağını, mRNA konusundaki klinik deneylerin nasıl sonuçlanacağını, üretim süreçlerinin ve fiyatın nasıl şekilleneceğini bilmiyorduk” ifadelerini kullandı. Marburg’daki tesisler gibi büyük üretim tesislerinin o dönemde gündemde olmadığını ifade eden Şahin, “Maliyetlerin nasıl düşeceğini ve ölçeklemenin nasıl yapılacağını belirlediğimizde Pfizer ile birlikte yeni bir teklif hazırladık” açıklamasını yaptı.

BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı, 21 Aralık’ta AB’de kullanım onayı almıştı.

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

BirGün’e Destek Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.