DOLAR 32,3421 0.18%
EURO 35,2153 0.04%
ALTIN 2.246,660,15
BITCOIN 2119673-3,31%
İstanbul
11°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

  • Kolay Haber
  • Gündem
  • Turyeb Danışmanlık Grup A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer

Turyeb Danışmanlık Grup A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer

ABONE OL
Temmuz 23, 2020 07:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Turyeb Danışmanlık Grup A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer

 

Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan diğer ülke vatandaşlarının, AB ülkelerinde çalışmaya dayalı oturum izni sağlayan Blue Card

 

Özer, “Eskiden başvuru yaparken firmanın sizi kanıtlaması, ispatlaması gerekiyordu. Artık bu şart Haziran ayında Almanya Federal Parlamentosu’nun aldığı karar ile ortadan kaldırıldı. Lisans ve üstü diplomanız varsa ya da mesleği eğitim sertifikanız bulunuyorsa başvuru hakkınız var. Ya da diyelim diplomanız ve sertifikanız yok, ancak o işle ilgili 5 yıllık bir sigorta geçmişiniz bulunuyor. Yani o işte uzman olduğunuzu gösterebilecek bir sigorta geçmişiniz varsa, başvuru yapabiliyorsunuz. Yine Haziran’daki karardan önce sadece akademisyenlik, sağlık sektörü, mühendislik ve IT alanındaki meslek sahipleri başvuru yapabilirken, artık çiftçiden mühendise, şoföre kadar hemen hemen bütün meslek alanında başvuru yapılabiliyor ve alımlar gerçekleştiriliyor.”

 

 

-“En ciddi istihdama açık olan ülke Almanya”

 

“AB üyesi bütün ülkelere başvuru yapabiliyorsunuz. Bütün ülkelerin şartları birbirine yakın ama ufak tefek değişiklikler yapabiliyorlar. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi resmi açıklamasına göre 2018 yılında 27 bin civarında mavi kart verildi. Avrupa’nın en çok mavi kart veren ülkesi de Almanya oldu. Bu işin yüzde 84,5’lik bir kısmını Almanya karşılıyor. Çünkü en ciddi istihdama açık olan ülke Almanya. 2012 yılından bu yana 104 bin civarı Blue Card verildi. 2018 yılında bin 298 kişi ailesi ile birlikte Almanya’ya göç etti ve toplamda şu ana kadar Almanya’daki Blue Cardlı Türk sayısı 2 bin 476.”

 

Kaç kişi istihdam edilecek-

Sadece almanyanın açıkladığı rakam yıllık 25 bin kalifiye eleman.

 

“AB’nin sizden tek istediği şey çalışmanız. Çalışmaya dayalı olarak oturum izninizi veriyor. İş sözleşmeniz bittiği andan itibaren tekrardan müracaat edebiliyorsunuz. Eş ve 18 yaşına kadar olan çocuklar da Blue Cardlı anne ya da babadan yararlanabiliyor.”

 

Adayların başvuru yapabilmesi için gerekli olan şartları söyleyen Özer, şu maddeleri sıraladı:

“Çalışmak için yurt dışından bir iş teklifi almak, meslek için yeterli diploma ya da sertifikaya sahip olmak, ilgili ülkenin dilini başlangıç seviyesinde konuşuyor olmak, yüz kızartıcı bir suçtan sabıkalı olmamak ve ilgili ülkeden sınır dışı edilmemiş olmak.”

 

Diplomaları ile başvuru yapacak adaylara, Türkiye’deki okuduğu üniversitelerinin denkliğinin olup olmadığına bakması gerektiğini ifade eden Özer, yaş olarak ise 55 yaşına kadar olan adayların başvuru yapabileceğini söyledi.

Denklik almak şart.

Diploma ya da mesleki eğitim sertifikasının denkliğinin alınması şart denklik Türkiye de almış olduğunuz eğitimin çalışmak istediğiniz ülke için yeterli olduğunu yetkili kurumlarca onaylanması demektedir. Denklik için uygunluğunuz varmı? Denklik alabiliyor musunuz? Mutlaka kontrol ettiniz.

bluecard.com.tr adresinden uygunluk testinizi ücretsiz olarak yapabilirsiniz.

 

 

İki türlü Blue Card başvuru yöntemi olduğunu aktaran Özer, şunları söyledi:

“Birincisi iş teklifi alarak, ikincisi ise ulusal bir iş aramak için başvuru yapabilirsiniz. Güzel bir özgeçmişle beraber bunu yapabiliyorsunuz.”

 

 

-“ Her Meslek alanında alımlar oluyor”

“hemen hemen her meslekten alımlar yapılıyor eğitim ve genç nufüs konusunda Türkiye gerçekten iyi, üniversitelerimiz bu konuda iyi.”

 

Çalışma izni ile Blue Card arasındaki farka değinen Özer, çalışma izni ile 8 yıl boyunca çalıştıktan sonra o ülkede oturum hakkı elde edilebildiğini, ancak Blue Card ile 21 ay sonunda kalıcı oturum hakkına sahip olunabileceğini ifade etti. Green Card ile de aradaki farkı belirten Özer, Green Card’ın çekilişle verildiğini, oturum izninin için ise o ülkede 5 yıl kalınması sonucu elde edilebildiğini kaydetti.

 

Yılda toplam 100 bin alım bekleniyor bütün ab üyesi ülkelerde. Totalde ise 2 milyon kişi alınacak Türkiyenin bir kontenjanı yok kriterlere uygunsa başvuru yapabilir.

 

Başvuru yaptıkları firmayı adayların mutlaka araştırması gerektiğini ifade eden Özer, sözlerini şöyle sonlandırdı:

 

“www.bluecard.com.tr Firması olarak öncelikle adayların Blue Card’a uygun olup olmadığına bakıyoruz. Adayın CV’si üzerinde çalışıyoruz ve Avrupa’da hangi ülkede çalışmak istiyorsa iş alanlarını araştırıyoruz. Aday kendisini uygun gördüğü işlere müracatta bulunuyor. Biz sürekli güncel iş alanlarını sistemlerine yüklüyoruz. İş tekliflerini olumlu aldıktan sonra da kontak halinde oluyoruz. Adayın yurt dışı ile ilgili bütün sürecine başından sonuna kadar destek veriyoruz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.