Suriye’de uzun yıllardır var olan Esed rejimi sona erdi ve Suriyeliler, ülkelerini diktatör rejiminin izlerinden arındırmaya başladı. Özgür Suriye’nin ikinci cuma namazında Emevi Camii’nde toplanan halk, duvarda bulunan Hafız Esed’in ismini çekiç darbeleriyle sildi. Bu sembolik eylem, devrik rejimin artık geçmişte kaldığının bir göstergesi oldu.
27 Kasım’da Suriye’de rejim karşıtı silahlı gruplar ile Beşşar Esed güçleri arasındaki çatışmalar yoğunlaştı. 30 Kasım ile 7 Aralık arasında Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi büyük illerde üstünlük kuran gruplar, 7 Aralık’ta başkent Şam’a girmeye başladı. Halkın da destek vermesiyle rejim, kontrolü tümüyle kaybederek 8 Aralık’ta çöktü. Baas Partisi 61 yıllık iktidarını kaybederken, Esed ve ailesi Rusya’ya sığındı.
Suriye’de Baas rejiminin devrilmesinin ardından Muhammed el-Beşir, geçici yönetimin başbakanı olarak görevlendirildi. Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği de 14 Aralık’ta yeniden faaliyete geçerken, birçok Batı ülkesi de Şam’a heyet gönderdi. Suriye’de geçici yönetim oluşturulurken, Suriyeliler de yeni bir döneme doğru adım atmış oldular.
Suriye’de Esed rejiminin devrilmesi, ülkenin yeniden inşasında önemli bir dönüm noktası oluştururken, Suriyeliler de özgürlükleri için mücadele etmeye devam ediyor.