DOLAR 32,5235 0.23%
EURO 34,7607 0.07%
ALTIN 2.495,391,36
BITCOIN %
İstanbul
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

  • Kolay Haber
  • Gündem
  • Son dakika haberi: Soylu canlı yayında sınırdaki sıcak gelişmeyi duyurdu!

Son dakika haberi: Soylu canlı yayında sınırdaki sıcak gelişmeyi duyurdu!

ABONE OL
Mart 4, 2020 23:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ahmet Hakan moderatörlüğünde; gazeteciler Özlem Gürses, Abdulkadir Selvi ve Murat Çelik’in gündeme dair sorularını yanıtladı. 

Esed’in İdlib’de soykırımı yaptığını dile getiren Soylu, “Orada olanları seyredemeyiz, şehit olmak gerekiyorsa şehit oluruz.” dedi. 

TSK’yı demoralize etmeye çalışan gruplar olduğunu söyleyen İçişleri Bakanı Soylu, CHP’nin gayri milli bir sürece doğru itildiğini söyledi. 

CHP’li Engin Özkoç’la ilgili olarak görüşlerini açıklayan Bakan Soylu, “Cumhurbaşkanı’na hakaret etmeye kimsenin hakkı yoktur, o kişi siyasetin içinde olmaması gereken biri” ifadelerini kullandı.  

 

 

İşte Bakan Soylu’nun açıklamalarından satır başları;

MECLİS’TEKİ YUMRUKLU KAVGA

 

 

Olayları hep birlikte izliyoruz. Anlaşılıyor ki. Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarının birçoğunda bir koro var ve bu koro ısrarla Türkiye’nin buralara gitmesini yanlış olduğunu ve Türkiye buralara giderse kazançsız çıkacağın ortaya koymaya çalışan bir koro var. TSK’yı bir şekilde demoralize etmeye çalışan bir açıklama metni gördüm ben. Avrupa ısrarlı bir şekilde Türkiye’yi bir köşeye itmeye çalışıyor.

Size şu soruyu sorayım İdlib Ürdün’ün sınırında mı? Şurada Afrin var. Afrin nerenin sınırında…  Size başka bir şey daha söyleyeyim şurası Kuzey Irak… Hepimizin gençlik zamanları ABD geldi buraya oturttu sonra yasak bölge oluştu. Sonra buradan gitti tekrar geldi. Kim oturttu buraya PKK… Kuzey Irak’ta kendi adına bir alan oluşturdu. 

Çok iyi biliyoruz Türkiye’de Avrupa’dan beslenenler var. Sivil toplum örgütlerinden beslenenlerden var. Sürekli bu bugünün işi değil. Her dönem bu süreç olmuştur. Suriye burada bir barış rüzgarı estirdi de İdlib’deki insanlar kaçmayıp Suriye’de mi durdular. Bu insanlar Türkiye’ye doğru akın ediyor. Suriye’de bizim işimiz yok diye bir anlayış koyanlar bunu siyasal tercümesini de Meclis’te yapmaya çalışıyorlar.

T.C ordusuyla beraber bugün Tel Abyad’da Resulayn’da var. BU bölgelerin tamamında var. Zeytin Dalı bölgesi ve Libya’da var. Onun üzerinden tamamen bir politika geliştirmeye çalışıp bunun sonuçları itibariyle çok büyük maliyeti olacağını Türkiye’nin bu alana girmemesi gerektiğin konuşanlar yanlış bir dildedir. Gelecek nesillerimiz boynu bükük bırakmamak için Türkiye’nin bir adım atması lazım Afrin’e bugün girmemiş olsaydık orada PKK olacaktı. Bir terörist olan Ferat Abdi Şahin Afrin’de oturacaktı ve oradan başlayan bir elini denize uzatan koridoru yarın Hatay’a dalacaklar Güneydoğu’ya dalacaklar…

CHP’Lİ ENGİN KOÇ’UN SÖZLERİ

Burada kalkıp kimsenin böyle bir hakkı yok. Cumhurbaşkanı’na direkt olarak hakaret edeceksiniz böyle bir hakkınız yok .Milletvekili olmak Bakan olmak böyle bir hak ortaya koyabilir mi ya? Böyle bir şey olmaz. O kişi siyaset içinde olmaması gereken biri.

CHP uzun zamandan beri Cumhurbaşkanımız hedef alıyor. Çünkü Türkiye’nin hem iddiası hem de Türkiye’nin tezlerini gücünü dünyaya yansıtan Tayyip Erdoğan’dır. Şunu söylemek isterim CHP bir gayri millî sürece itilmektedir. Ben bundan memnun olduklarını sanmıyorum.

İDLİB’DEKİ GÖÇ DALGASI 

Şu BM haritası şurası yaklaşık 1 Aralık’tan itibaren ortaya çıkan nüfus hareketleri yukarı doğru geliyor. Gelen noktada şu yuvarlak hattın içerisinde yaklaşık 1,5 milyon insan var. Tam Türkiye’nin sınırı. Göç durumlarının hepsi tek tek var. Hareketlenme Türkiye’ye doğru gidiyor Burada bir insanlık dramı var. Aynı zamanda Türkiye tehdit ediliyor. Sadece terör tehdidiyle karşı karşıya değiliz göç tehdidiyle de karşı karşıyayız. 3 milyar avro para vermişler bu döneme kadar. 140 bin kişi geçti Yunanistan’a Avrupa ayağa kalktı. 

Kılıçdaroğlu çıkıyor diyor ki ‘İdlib’den gelecek olanların tamamı eli kanlı olan insanlar terör örgütleri. 17 Ocak 2020’ bu kabul edilebilir bir şey mi? Bir siyasi parti başkanı bunu söyleyebilir mi? Esad orada bir soykırım meydan getiriyor. Avrupa ses çıkarmıyor. Orayı istediği gibi temizleyecekler yarın bu Türkiye’ye gelecek.

Bugün bir tarih yaşanıyor. Biz bu tarihi aval aval seyredemeyiz. Tarih bize bir rol vermiş. Tarihin milletin bize verdiği emaneti yerine getirmeliyiz. Ben risk alan bir adam olarak söylüyorum.. Biz bu yaşananları seyredemeyiz, şehit olmak gerekiyorsa şehit oluruz. Türkiye’yi istikrarsız bir noktaya getiriler ve herkes bakıverir. İlk kez  bir fırsat yakalıyoruz.  İlk kez savunma sanayiinde önemli adımlar attık. DEAŞ’la FETÖ ile PKK’yla savaşıyoruz.

İlk iki ayda Türkiye’nin aldığı göç yüzde 32 arttı. Bana gelmiyorlar Avrupa’ya gidiyorlar.

Biz büyük bir mücadele yapıyoruz. Bahar Kalkanı Harekâtı yapıyoruz ve birçok harekatın içerisindeyiz. Bizim en yüksek derecede morale ihtiyacımız var.

Nedir bu TV’ye çıkıp yorum yapmak. Bir ülkenin kaderi ortada orada Genelkurmay başkanlığı var TSK var giderler oraya dertlerini anlatırlar.  Bu meseleleri maç anlatır gibi anlatmanın doğru olmadığın bu bakışın Türkiye’ye zarar verdiğini söylüyorum. Bundan hepimiz rahatsızız.

Bugünlerde bir takım gazete ve dergilerde yapılan provakatif yayınlara seyirci kalmamalıyız.  Bu vatanın dışında bizim ortak paydamız yok. En kritik anımızda bunu parçalamak için provoke etmek için ortaya çıkan sözlere devlet gereğini yerine getirmelidir.

‘Savaşa hayır’ söylemini bu dönem içerisinde provatkatif değerlendirme görürüm diyor İstanbul Valisi bu da devletin kanunlarında vermiş olduğu bir hak. Biz devlet idare ediyoruz. Bir millet tehdit altında, bir taraftan da bu olmayacak diyor. Dünyada  bunu nerede kabul ederler acaba bilmiyorum.

“135 BİN 844 GÖÇMEN YUNANİSTAN’DA”

Şimdi en son açıkladığım rakam 135 bin 844. Bu sadece Edirne’den Yunanistan’a geçen göçmen. Buradan sadece 4 binini geri ittiler. Geri itme içerisinde tekrar girdiler. 135 bin 844 göçmen karadan Yunanistan’a girdiler. Bakanlığımız aynı zamanda göçten de sorumlu. Çok başarılı olan bir bakanlığımız var. Hakikaten hepsi genç insanlar. Burada biz rakamları şöyle tutarız. Bunlar Türkiye’ye gelen kaçak göçmen sayıları. Son iki yıldaki yükselişe bakın. Dünyada büyük bir göç akımı var. 

“YUNANİSTAN EVRENSEL KURALLARA UYMUYOR”

Bu göç hareketleri dünyanın en büyük problemlerinden bir tanesi bundan kaçmak mümkün değil. Geçen yıldan bu yıla ne kadar artış olduğunu gördünüz. Yüzde 32’lik bir artış oldu. Bize ya aşağıdan ya da İran sınırından geliyor. Bizim bunları sınıra girdimi almama şansımız yok. Uluslararası mevzuat gereği. Bir Cenevre sözleşmesi 3. 9. 33. madde. Yunanistan 10 tane yanlış hareket yapıyor hukuki olarak. 10 temel uluslararası hukuka uymuyor. Yunanistan ile geri kabul anlaşmamız askıda. Avrupa ile de hiç olmadı. 18 Mart mutabakatındaki hüküm şudur; Denizden geçenleri Türkiye’ye almayı taahhüt eder. 

Yunanistan ile geri kabul anlaşmamız askıda. Avrupa ile de hiç olmadı. 18 Mart mutabakatındaki hüküm şudur; Denizden geçenleri Türkiye’ye almayı taahhüt eder.

2019’da toplam 8 bin 500 kişi geçti karadan bununda 7 bin 300 kişisi FETÖ’cü. 200 km’lik bir sınırdan bahsediyoruz. Yunanistan FETÖ’cülere sınır özelikle açtı. Yunanistan’ın sınırları tutabilme yeteneği yok. 

Bu iş başlayınca Cumhurbaşkanım beni her gün aradı. ‘Mücadeleyi devam ettirin, denizden geçişe müsaade etmeyin’ dedi. Karşı adaların her birinde irtibat adamlarımız var. Kimin geçtiğin biliriz. 18 Mart mutabakatı çerçevesi içerisinde. Kaç kişinin geçtiğine dair notlar alırız. Bütün bunları içerisinde biz Afganistan, Pakistan’dan geleni biliyoruz. Dünyaya ne gönderdiğimiz biliyoruz. Afrin bölgesine kaç Suriyeli gönderdiğimiz biliyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir operasyon yapılamazdı. Adalet yapılanmasından yerle meclisin danışmanlığına kadar altyapı yatırımlarına kadar Türkiye orada bütün dünyaya örnek oldu. 

Bu bir göç rotası. Kuzey, Balkan ve güncel rota var. Denizden Yunan adalarına, karadan mavi rota ve sarı rota da Bulgaristan. En çok denenen yer deniz rotası. Denenen yer Türkiye-Yunanistan sınırıdır. Burada gözüküyor. Hedef genelde Almanya. 

SINIR GEÇİŞ SAYILARI NASIL TESPİT EDİLDİ?

Bizim orada bir güvenlik zafiyetimiz yok. Biz meselenin içinde yaşayan insanlarız. Yarın Edirne’ye gidiyorum.  Valimiz ile sürekli irtibat halindeyiz. Şunu söylemek istiyorum. Bizim sınırımız olan bölgede hiçbir problem yok.  Göç yolculuğu çok meşakkatli. Kimi Kuzey Irak’ı geçiyor, bir çok nokta var bunların hepsi meşakkatli. Kızılay’dan AFAD’a kadar hepsi Edirne’deler ve görevlerini yaptılar. Edirne halkı da öyle. Edirne’den biz geçen yıl 140 bin kaçak göçmen yakaladık. Biz hiçbir şeye dokunmasak 1 yılda 1 milyon kişi geçer.

23 tane sınır karakolumuz var. 8 tanede bölüğümüz var. Hepsinin kendine ait 5 km’lik alanı var. Eskiden mücadele ediyorlardı. Şimdi seyrediyor ve yazıyor. Bize oradan geliyor rakamlar. Biz hangi ilden kaç kişi çıktığın biliyoruz. Hangi ilden kaç kişi geldiğin de biliyoruz. Biz güvenlik için hangi ilden kaç kişi çıktığın biliriz. Bizim işimiz rakam. 

Yüzlerce geçiş noktası var. Yunanistan bunu tutamaz. Deniz hariç 137 bin kişi geçti. Miçotakis geldi gezdi sonra açıklama yaptı. Sonra açıklama yaptı, dedi ki ‘Çok sayıda mülteci sınırlarımız geçti’ isteseler de tutamazlar. Belli bir periyotta milyonu bulur. Avrupa bunu yönetemez. Ekonomileri bozulur.

Esas itibariyle Suriyeliler bizim içimizde yerleşik. Geçiş yapanların yüzde 20-25’i Suriyeli. Biz hafta hafta, gün gün bu göçmenlerin hangi karakterle geçtiklerini kaçının Suriyeli kaçının Afgan olduğunu biliriz. Yunanistan’a geçmek isteyen 14 FETÖ’cüyü yakaladık.

Yunanistan’ın yaptığı şu: Biz dövüyoruz öldürüyoruz gelmeyin

Sınırı polisleri ile anlaşma imzalayamamışlar, böyle de bir problem var Yunanistan’da. Yunanistan’da Türkiye’ye karşı acayip bir korku var. Bu işlerde haberdar olmayan Yunan halkını çok kolay etki altına alabiliyorlar.

Biz İdlib’deki tavrımızı ifade ettik Bu tavrın dışında orada AB kendine değerler birliği diyor .Hangi değerin tutabiliyor. AB neredeyse dünyadaki tüm ülkelerin altlığı haline gelmiş. AB inadıyla İngiltere’yi ayırdı. Bu inat AB’yi büyütmez. AB burada bir şey yapmayacak insani değerlere sahip çıkacak. Orada Türkiye’nin ortaya koymuş olduğu politikayı destekleyecek. Desteklediği zaman göçte yönetilir.  

“3,5 TON PATLAYICI OLUŞTURABİLECEK MADDEYİ YAKALADIK”

Bir şey yakaladık. Eğer doğruysa, Suriye’nin içinde öyle bir şey oluşturuyorlar ki, Türkiye’de 100 binlerce insanın ölebileceği yapı oluşturuyorlar. 3,5 ton sadece patlayıcıyla ilgili bir şey söylüyorum. Suriye’den Türkiye’ye, Türkiye’den Suriye’ye akmaya çalışan bir şeyi söylüyorum. Bu sabah jandarma istihbaratımızın yakaladığı önemli bir şey. 3,5 ton patlayıcı oluşturabilecek bir maddeyi yakaladık. Ucunu da öbür tarafta yakaladık. İşin içinde DEAŞ da var PKK da var. Suriye bir terör merkezi haline geldi. 

“HATAY VALİSİ’NİN AÇIKLAMA YAPMASI BİZİM KARARIMIZ”

O gün güvenlik toplantısındaydık. O gece sabaha kadar Sayın Cumhurbaşkanımız, Dışişleri Bakanımız, Milli Savunma Bakanımız, Genelkurmay Başkanımız, MİT Başkanı ve ben vardık. Ardarda şehit haberleri gelmeye başladık. Nasıl bir süreç yönetmemiz gerekeceğini konuştuk. Sayın Cumhurbaşkanımız uluslararası diplomasiye başladı. Dünyaya bu meseleye anlattı. Milli Savunma Bakanı Hatay’a gitti. O akşam Hatay Valisi’nin açıklama yapması bizim kararımız.

“DOĞRU BİLGİYİ VERMEK ADINA SAYIN VALİ İLE TEMAS HALİNDEYDİK”

O arada tabutlar hastaneye geliyor. Herkes bir şey söylüyor. Biz meseleyi bir taraftan kriz masasından yönetirken bir taraftan da halka doğru bilgiyi verebilmek adına sayın vali ile temas halindeyiz. Bu süreç yerelin çok daha halka bilgi verebileceği bir süreçtir. Sayın Hulusi Akar, o tezekkürü yaptıktan sonra sayın Cumhurbaşkanımızdan müsaade istedi ve ‘Ben Hatay’a gideyim’ dedi.

Yedi Gündem

Abone Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.