Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İstanbul’da Mart 2022’de hazırlanan anlaşmanın Rusya ve Ukrayna arasında gelecekte yapılacak müzakerelerde temel teşkil edebileceğini belirtti. Mart 2022’de İstanbul’da yapılan müzakerelerde anlaşma hazırlanmış ancak barış girişimlerinin sonuçsuz kaldığını hatırlattı.
Putin, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir araya geldiği Şanghay İş Birliği Örgütü zirvesinde yaptığı konuşmada, İstanbul’daki anlaşmalar kapsamında Ukrayna’nın belirli güvenlik garantileri karşılığında ordusunu küçültmeyi kabul ettiğini açıkladı. Ancak dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın görüşmelere ket vurarak Kiev’i savaşı sürdürme konusunda teşvik ettiğini belirtti.
Putin, Ukrayna ile barış görüşmelerine kapıyı kapatmadıklarını vurgulayarak, “İstanbul anlaşmaları kaybolmadı. O dönem Ukrayna müzakere heyetinin başkanı anlaşmaları onaylamıştı yani belli ki bu anlaşmalardan çok memnunlardı” ifadelerini kullandı. Erdoğan’a da anlaşmanın sağlanmasına yardım ettiği için teşekkür etti.
Putin, daha önce de savaşın ilk aylarında Ukrayna ile yürütülen barış müzakerelerine ilişkin, “Ukrayna müzakerelerden vazgeçti. Halbuki İstanbul’da her konuda anlaşmıştık” demişti.
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Erdoğan’ın dün görüştüğü Putin’e, Rusya ve Ukrayna arasında kabul edilebilecek bir barışın mümkün olduğunu belirterek arabuluculuk yapabileceklerini bildirdiği aktarılmıştı. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov ise Erdoğan’ın Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yapma talebiyle ilgili, “Hayır, bu imkansız” yanıtını vermişti.
Türkiye, Şubat 2022’de başlayan savaş sonrasında Rusya ve Ukrayna arasında bir yıl kadar yürürlükte kalan tahıl koridoru anlaşmasının imzalanmasında arabuluculuk görevi üstlenmişti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.