DOLAR 32,5995 0.37%
EURO 34,8313 0.26%
ALTIN 2.497,370,54
BITCOIN %
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Pera Öğrenme’den Ara Tatile Özel Çevrimiçi Atölyeler!

ABONE OL
Kasım 10, 2020 07:50
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pera Öğrenme, farklı yaş gruplarına özel atölyeleri ile çocuklara yeni alanlar ve teknikler keşfedebilecekleri etkinlik alternatifleri sunmaya devam ediyor. Yaklaşmakta olan tatil dönemi için program yapmaya başlayan öğrencilerin özellikle ilgisini çekecek olan Ara Tatil Atölyeleri, Pera Müzesi’nin Minyatür 2.0: Güncel Sanatta Minyatür sergisinden ilhamla hazırlandı. Serginin başlangıcından bu yana düzenlenen minyatür temalı çocuk atölyelerine, ara tatile özel yeni etkinlikler eklendi. 4-6 ve 7-12 yaş gruplarına yönelik çevrimiçi atölyelerde, perspektif çizimi, baskı, kağıt dokuma gibi farklı tekniklerle çocukların yaratıcılık, hayal gücü, el-göz koordinasyonu ve ince motor kabiliyetlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

4-6 yaş grubu ile çizgi, form ve motif üzerine denemeler

Çizgilerden Tasarımlar atölyesinde, günlük yaşamda ve doğada karşımıza çıkan farklı çizgi formlarını minyatür sanatındaki anlamlarıyla keşfe çıkan çocuklar, sanatçı Hamra Abbas’ın mermer üzerine çalıştığı Şelale Çizimleri başlıklı eserlerini inceledikten sonra, bu çalışmadan ilhamla boya kalemlerini alıp kendi resimlerini üretiyorlar. Rengarenk Motifli Baskılar atölyesinde sanatçı Dana Awartani’nin Uzaklaştım ve Seni Unuttum. Bir Süre Önce Hatırladım. Seni Unutmuş Olduğumu Hatırladım. Rüya Görüyordum adlı eserinden ilhamla çini desenleri tasarlayan katılımcılar; karton, kağıt, gazete, dergi gibi geri dönüşüm malzemeleri ile şablon kalıplarını hazırladıktan sonra, baskı tekniği ile çalışmalarını tamamlıyor.

7-12 yaş grubu kağıt dokumayı ve perspektifi keşfediyor

Perspektif Çizimi ile Manzara Resmi atölyesinde sanatçı Shahpour Pouyan’ın figürsüz mekan minyatürlerini ve çoklu perspektif detaylarını inceleyen 7-12 yaş grubu, tek perspektifle çizilmesi halinde minyatürlerin nasıl görüneceğini konuşuyor. Atölye katılımcıları, manzara resimlerinde gökyüzü ile yeri ayıran ufuk çizgisinin perspektif algısını da yarattığı bilgisinden hareketle, bu çizgiyi referans alan bir manzara resmi tasarlıyor. Kağıt Dokumayla Tasarımlar atölyesinde ise çocuklar sanatçı Noor Ali Chagani’nin el yapımı minyatür tuğlalardan oluşturduğu Asılı Kilim eserinden ilhamla kâğıttan örgü dokumalar yaratıyor. Fon kartonu üzerine iç içe geçen renkli kağıtlar dokunarak elde edilen bu üç boyutlu tasarım, gördüğümüzde farklı, dokunduğumuzda farklı etkiye sahip yapısı ile katılımcıları aynı zamanda duyular arası bir keşfe çıkarıyor.

Geleneksel minyatüre yeni yorumlar

Ziyarete açıldığı günden bu yana ilgiyle izlenen Minyatür 2.0 sergisinin çocuk atölyeleri programı, minyatür, kolaj, maket, sulu boya, kâğıt ve toprak boya yapımı gibi farklı alanlara odaklanıyor. Sanatla deneyleri buluşturan, 7-9 yaş grubuna özel Renklerle Deney: Sulu Boya atölye videosuyla, sulu boya teknikleriyle deneysel resim yapmayı öğrenen çocuklar, sulu boya, tuz, aseton gibi çeşitli malzemelerle deney yaptıktan sonra, ortaya çıkan renk kümeleri ile minyatürlerdeki manzaraları andıran soyut desenler yaratıyor. Minyatürlerde kullanılan toz pigmentler ve yumurtayla tempera boya hazırlamayı video eşliğinde öğreten Doğadan Sanat: Tempera Boya atölye kitiyle ise 10-12 yaş grubu çocuklar bu yeni malzemeyi geri dönüşüm yöntemiyle üretilmiş el yapımı kağıtlar üzerine uyguluyor. Video ve atölye kitleri aracılığıyla evde bireysel olarak gerçekleştirilen atölyelerin ardından rehber eşliğinde gerçekleşen çevrimiçi sergi turuna katılan çocuklar, sergiyi interaktif bir şekilde deneyimleyerek keşfediyor.

Arı evinden çocuk parkına farklı tasarım deneyimleri

Pera Öğrenme ve İKSV Alt Kat tarafından, 5. İstanbul Tasarım Bienali kaspamında düzenlenen çevrimiçi atölyeler de çocuklarla buluşmaya devam ediyor. Bal Peteği Tasarımı adlı atölyede besin döngüsünü arılar ve bal üzerinden keşfe çıkan 7-9 yaş grubu, sergide yer alan Çimlendirici eserinden ilhamla kâğıt, boya kalemleri, makas ve yapıştırıcı kullanarak kendi mini peteklerini üretiyor. 10-12 yaş grubuna yönelik Hayalimdeki Park atölyesinde ise bu keyifli oyun alanı üzerine sohbet eden çocuklar, daha sonra hayalini kurdukları park tasarımını gerçeğe dönüştürüyor. Bienalin “Yeni Yurttaşlık Ritüelleri” programı kapsamında şehrin çeşitli köşelerine konuşlandırılan yerleştirmelerden yola çıkan atölyede katılımcılar, evlerindeki eski dergi, gazete ve broşürlerden ürettikleri kolajla sıra dışı park tasarımları yaratıyor.

Ara tatil atölyeleri ücretsizdir. Rezervasyon gereklidir. Zoom Meeting uygulaması üzerinden gerçekleşecek etkinliklerin sonunda katılımcılara e-posta aracılığıyla katılımcı belgesi gönderilecektir.

Minyatür 2.0 sergisi çocuk atölyeleri PERAkart aile ile %50 indirimli! Videoyla evde atölyeler ve evde atölye kiti kapsamında geçerlidir. Rehber eşliğinde gerçekleşen çevrimiçi sergi turuna katılan çocuklarla sergi interaktif bir şekilde deneyimleyerek keşfediliyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 5. İstanbul Tasarım Bienali kapsamındaki atölye çalışmaları ve rehberli sergi turları ücretsizdir, rezervasyon gereklidir. Rezervasyonun onaylanmasının ardından atölye linki sadece kayıtta kullanılan e-posta adresine iletilmektedir.

Ara Tatil Atölyeleri

4-6 Yaş

Çizgilerden Tasarımlar

17 Kasım Salı 11.00-11.40

Rengarenk Motifli Baskılar

18 Kasım Çarşamba 11.00-11.40


7-12 Yaş

Perspektif Çizimi ile Manzara Resmi

17 Kasım Salı 13.00 -13.40

Kağıt Dokumayla Tasarımlar

18 Kasım Çarşamba 13.00-13.40

Minyatür 2.0 Atölelerine Yönelik Sergi Turları

7-9 Yaş

Renklerle Deney: Sulu Boya

12 Kasım Perşembe 17.00-17.30

10-12 Yaş

Doğadan Sanat: Tempera Boya Atölyesi

26 Kasım Perşembe 17.00-17.30


5. İstanbul Tasarım Bienali Atölyeleri

7-9 Yaş

Bal Peteği Tasarımı

14 Kasım Cumartesi 11.00-11.40

10-12 Yaş

Hayalimdeki Park

14 Kasım Cumartesi 12.30-13.10

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.