DOLAR 32,3661 0.14%
EURO 34,9691 -0.31%
ALTIN 2.324,060,21
BITCOIN %
İstanbul
14°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hollanda’dan Türkiye çıkışı: Para verelim göndermesinler!

ABONE OL
Mart 4, 2020 23:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hollanda Meclisi, Türkiye’den Yunan sınırına yönelen yeni mülteci akışını görüştü. İktidar ve muhalefete bağlı çok sayıda milletvekili, Yunanistan sınırındaki mülteciler konusunda Türkiye’yi suçladı.

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi amaçlar uğruna mültecileri kullandığını savunan Hollandalı milletvekilleri, Türkiye’yi Avrupa’ya karşı şantaj yapmakla suçladılar. Bazı milletvekilleri, Türkiye’ni, 2016 yılında imzalanan mültecilerin geri kabulüne ilişkin anlaşmayı tek taraflı olarak iptal ettiğini savundu. 

Hükümet adına söz alan Liberal Sağ Parti (VVD) Milletvekili, Güvenlik ve Adalet Bakan Yardımcısı Ankie Broekers – Knol, milletvekillerinin ‘şantaj’ söylemine katılmadı. Hollandalı hükümet üyesi, “Hep bir ağızdan yüksek sesle ‘şantaj’ sözcüğünü dillendirebilir ya da anlaşmaya bağlı kalmadıklarını söyleyebiliriz ama bu sorunu çözmez” dedi. Broekers – Knol, sorunun çözümü için, Avrupa tarafından Türkiye’ye daha fazla para verilmesi fikrine olumlu yaklaştıklarını belirtti.

 

 

“TEK YÖNLÜ BİR SÜREÇ OLAMAZ”

Hollandalı bakan yardımcısı, bunun karşılığında Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu, tek yönlü bir süreç olamaz” dedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili ve eski Türkiye Raportörü Kati Piri ve eski Hollanda Dış Ticaret Bakanı Lilianne Ploumen de Türkiye – Suriye sınırındaki yeni durumu da dikkate alarak Ankara ile acilen yeni anlaşmalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Muhalefetteki İşçi Partisine (PvdA) mensup iki milletvekili, birlikte kaleme aldıkları ortak açıklamada, AB tarafından Ankara’ya, vizesiz seyahat ve savunmasız mültecilerin yeniden yerleştirilmesinden, katılım müzakerelerini hızlandırmaya kadar verilen vaatlerin yerine getirilmediğini vurguladılar.

Mülteci krizini ‘AB için bir skandal’ diye değerlendiren Hollandalı parlamenterler, Avrupalı liderleri, ‘devekuşu politikası izlemekle’ ve Türkiye’ye yeterince mali destekle bulunmamakla suçladılar. Piri ve Ploumen, “Bizim açımızdan, Türkiye’de mültecilerin kabulü için mali desteğin sürdürülmesi gerekiyor. Ancak bu, Türkiye’deki insan hakları durumuna yönelik eleştirileri dile getirmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Türkiye’de insan hakları savunucuları, STK ve gazeteciler için de bir fon olmalı” dedi.

Türk-Yunan sınırındaki duruma ilişkin gelişmeler, Brüksel’de Çarşamba günü AB temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek acil istişare toplantısında ele alınacak. 

HOLLANDA DIŞİŞLERİ BAKANI: UÇUŞA YASAK BÖLGE OLUŞTURULMALI

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, Suriye’nin İdlib kentinde yeni bir insani krizin önüne geçmek için uçuşa yasak bölge oluşturulması gerektiği açıklamasında bulundu.

Bakan Blok, yaptığı yazılı açıklamada, İdlib’de çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan bir milyon sivilin Türkiye sınırına doğru göçe zorlandığını belirtti.

Türkiye’nin 3.5 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaptığını vurgulayan Blok, Türkiye’nin güvenlik kaygılarının Avrupa tarafından ciddiye alındığının dillendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Blok, İdlib’deki durumun Avrupa’ya da sığınmacı baskısını artırdığını kaydederek, “Uçuşa yasak bölge oluşturarak İdlib’deki insani krizi durduralım” önerisinde bulundu.

İdlib’de oluşturulacak uçuşa yasak bölgenin Suriye ordusunun saldırılarını engellemeyi amaçladığına işaret eden Blok, uluslararası bir gözetim mekanizmasının da kurulması gerektiğini kaydetti.

Blok, AB’nin Rusya ile diyalog kurarak Suriye’de artan tansiyonu düşürmeye çalışması gerektiğini vurguladı. 

Yedi Gündem

Abone Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.