DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN %
İstanbul
12°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gürültü Ölçümü Nedir, Neden Yapılmalıdır?

Gürültü Ölçümü Nedir, Neden Yapılmalıdır?

ABONE OL
Haziran 17, 2022 14:49
Gürültü Ölçümü Nedir, Neden Yapılmalıdır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gürültü, istenmeyen ve rahatsız eden sesler için kullanılan bir kelimedir. Kişiler sürekli olarak gürültüye maruz kalması halinde çeşitli rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Özellikle günün büyük bir bölümünü iş yerinde geçiren çalışanlar için iş yerinde var olan gürültüler oldukça tehlikeli olabilir. Bu yüzden iş yerlerinde “Gürültü Ölçümü” adı altında bir ölçüm gerçekleştirilmektedir.

Gürültü Ölçümü, çeşitli sektörden iş yerlerinde ses şiddetinin düzenlenebilmesi ve çalışan sağlığına olumsuz etkilerinin azaltılabilmesi yapılan bir ölçümdür. Aynı zamanda İş Sağlığı ve Güvenliği açısından oldukça önemli Gürültü Ölçümü ile ilgili 4857 sayılı İş Kanunu ve “Çalışanların Gürültü ile ilgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik” adı altında bir yönetmelik bulunmaktadır. Bu yönetmelik aynı zamanda “Gürültü Ölçüm Yönetmeliği” olarak da bilinmektedir.

Gürültü Ölçümü son derece önemli bir ölçüm olduğu için bu konu ile ilgili merak edilen bazı sorular mevcuttur.

Bu yazımızda sizler için Gürültü Ölçümü ile ilgili Nasıl Yapılır ve Kimler Tarafından Yapılır sorularına cevap vereceğiz.

Gürültü Ölçümü Nasıl Yapılır?

Gürültü Ölçümü yapılabilmesi için ilk olarak gürültünün kaynağı ve gürültünün bulunduğu ortam ile ilgili gerekli bilgiler toplanır. Bilgiler toplandıktan sonra ise ölçüme başlamadan önce gürültünün ne kadar süre ölçüleceği belirlenir.

Bu noktadan sonra gürültü ölçümü için kullanılacak olan cihaz ve ekipmanların kalibrasyonu yapılır, gerekli kontrolleri tamamlanır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli cihazlardan biri ise mikrofondur. Gürültü ölçümünün sonuçlarının doğru olabilmesi için mikrofon doğru bir şekilde kalibre edilmelidir.

Cihaz ve ekipmanlarla ilgili gerekli kontrol ve ayarlar yapıldıktan sonra ölçüm işlemine geçilebilir. Gürültü ölçümünün yapılacağı nokta ya noktalar son derece önemlidir. Gürültü ölçüm cihazı, gürültü seviyesinin en yüksek olduğu noktaya koyulmalıdır. Ayrıca ölçüm yapılırken ve sonuçlar raporlanırken dış ortamdan gelen yüksek sesli müzik ya da yağmur ve rüzgar gibi etkiler göz önünde bulundurulmaktadır.

Gürültü Ölçümü Kimler Tarafından Yapılır?

“Gürültü Ölçümü Nasıl Yapılır?” sorusunun cevabından da anlaşılabileceği üzere gürültü ölçümü herhangi bir kişi ya da kişiler tarafından gerçekleştirilemez ve gerçekleştirilmemelidir. Gürültü ölçümü, alanında yetkili firmalar tarafından yapılmalıdır. Gürültü Ölçümün gerçekleştirecek olan firmalar bünyesinde gürültü ölçümü esnasında kullanılacak olan cihaz ve ekipmanların nasıl kullanılacağını bilen, gerekli yetki belgelerine sahip kişiler bulundurmalıdır.

Eğer gürültü ölçümü doğru kişiler tarafından gerçekleştirilmezse, elde edilen sonuçlar doğru olmayabilir. Bu yüzden çalışanlarınızın sağlığı olumsuz etkilenebilir ve gürültüden kaynaklı ceza alabilirsiniz.

Bu yazımızda sizler için Gürültü Ölçümü ile ilgili Nasıl Yapılır ve Kimler Tarafından Yapılır sorularına cevap verdik. Gürültü Ölçümü yaptırmak istiyorsanız, Okco olarak alanında profesyonel çalışanlarımız ve profesyonel ekipmanlarımız ile hizmete hazırız. Daha fazla bilgi sahibi olabilmek için okco.com.tr linki üzerinden sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.