DOLAR 32,3421 0.28%
EURO 35,1316 -0.03%
ALTIN 2.308,911,39
BITCOIN 22837872,16%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Faruk Çelik: 50+1 Türkiye’yi yorar yüzde 40 alan seçilmeli

ABONE OL
Eylül 30, 2019 19:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti’nin kurucularından ve önceki hükümetlerde bakanlık yapan Faruk Çelik, cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oranının değiştirilmesi önerisinde bulundu.

60, 61, 62. hükümetlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Devlet Bakanı, 64. hükümette de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı koltuklarında oturan Faruk Çelik, Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Çelik, “Başkanlık sistemi yüzde 50 artı 1 oy şartıyla yürürlüğe girdi. Yüzde 50’nin üzerinde oy alacaksınız ki Başkan seçilebileceksiniz. Bazı ülkelerde var. Birinci turda yüzde 40 ve üzeri alan seçilir, olmazsa ikinci turda yüzde 50 artı 1 şeklinde formüllerin geliştirilmesinde yarar var.” ifadelerini kullandı.

“PARTİDEN İSTİFA EDENLER KIZILCAHAMAM KAMPINA ÇAĞRILMADI”
Bursa’da yayın yapan Olay gazetesinden Ahmet Emin Yılmaz’a konuşan Çelik, “4-6 Ekim’de Kızılcahamam’da toplantı var. Bana da davetiye geldi, gideceğim. Diğer arkadaşların da tümüne geldi. Şu anda Parti’den ayrılan arkadaşlara da davetiye geldi. Gelsinler, 300 milletvekili önünde her şeyi söylesinler. Bunlar yapılmadan, ilgili platformlarda mücadele verilmeden parti kurma yaklaşımları bu süreçte sakıncalı.” ifadelerine de açıklık getirdi.

Independent Türkçe’ye bilgi veren Çelik, sözlerinin yanlış aktarıldığını ifade etti. Partiden istifa edenlerin Kızılcahamam kampına çağrılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyleyen Çelik, AK Parti’de siyasi hayatına devam eden ancak yönetimle ilgili farklı düşünceleri olan isimlerin, 4-5-6 Ekim’de Kızılcahamam’daki kampına katılarak eleştirilerini yöneltmesi gerektiğini belirtti.

“Makamdan güç alanlar partiye en büyük zararı veriyor”

“AK Parti makamdan güç alanların değil makama güç verenlerin partisi. Eğer bu konuda eksiklik varsa bunu gidermemiz gerekiyor. Yani birileri makamdan güç alarak siyaset yapıyorsa, bana göre AK Parti verilebilecek en büyük zararı veriyor.”

“Dinamizmin tecrübeyle bütünleşmediği görüldü”

Partinin yönetim kademelerindeki gençleştirmeye de dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:

“Bugün bir gençleşme sürecine girildi, ‘Siyasete yeni atılan arkadaşlarla devam edelim’ dendi. Çok açık net gördük ki tecrübeyle genç dinamizmi bütünleşmeden, hafıza olmadan zengin dinamizminin zorlandığı da çok net şekilde görüldü. Bir tarafta deneyim, bir tarafta gencin dinamizmi bütünleştirilmeli. Aksi takdirde kısa yoldan hedefe ulaşma imkanı kalmıyor.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.