DOLAR 32,5316 -0.05%
EURO 34,9983 0.27%
ALTIN 2.426,400,15
BITCOIN 2100358-3,35%
İstanbul
20°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

  • Kolay Haber
  • Gündem
  • Erdoğan, Zelenskiy ile görüştü: Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü güçlü bir biçimde savunduk

Erdoğan, Zelenskiy ile görüştü: Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü güçlü bir biçimde savunduk

ABONE OL
Nisan 12, 2021 06:44
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’a gelen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile İstanbul Tarabya’daki Huber Köşkü’nde bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın açıklamasında Erdoğan, “Ukrayna Devlet Başkanı’nı ülkemizde ziyaret etmekten büyük bahtiyarlık duyuyorum. Konsey Toplantısı vesilesiyle yayınladığımız ortak bildiride de yayınlandığı üzere stratejik ortaklığımızı daha da tahkim ettik. İkili ilişkilerimizi etraflıca ele aldık. Türkiye olarak Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini güçlü bir biçimde savunduk” dedi.

“Kırım’ın ilhakını tanımama prensibimizi bir kere daha teyit ettik. Anavatanlarını terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarlarının hayatlarını iyileştirmesi bizim için insanı bir mesuliyettir” ifadelerini kullanan Erdoğan, Ukrayna ile fikir birliği içinde olmaktan ‘memnuniyet duyduğunu’ kaydetti.

Erdoğan ayrıca, “Konut projesi için az önce ilk somut adımı atmış olduk. Cami projesinde de yakın zamanda ilerleme kaydetmeyi ümit ediyoruz” dedi.

“HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ”

Karadeniz’deki gerilimle ilgili konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı, şunları söyledi:

“Karadeniz’in bir huzur ve barış denizi olmaya devam etmesi temel hedefimizdir. Ortak coğrafyamızda gerilimin artmasını arzu etmiyoruz. Bu minvalde Ukrayna’nın doğusundaki durum ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Mevcut krizin barışçıl ve diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Endişe verici gerilimin son bulmasını diliyoruz. Gereken her türlü desteği vermeye hazırız. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Ukrayna Özel Gözlem Misyonu’nun herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan görevini yerine getirmesini önemsiyoruz. Gerekli şartların sağlanması ve gözlemcilerin can güvenliklerinin temini zaruridir.”

“İŞBİRLİĞİMİZ ÜÇÜNCÜ ÜLKELERE KARŞI DEĞİLDİR”

Erdoğan, Ukrayna ile Türkiye’nin işbirliğine ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Ukrayna ile ilişkilerimizde savunma sanayii bir diğer önemli boyutu teşkil ediyor. Siyasi ve savunma konularının birbiriyle bağlantısı dikkate alarak, dışişleri ve savunma bakanlarımızın katılımıyla 2+2 yeni bir platformda istişarelerimizi başlattık. Bu şekilde ülkelerimiz arasındaki eşgüdümü pekiştiriyoruz. İşbirliğimiz hiçbir surette üçüncü ülkelere karşı bir girişim değildir.”

TURİZM MESAJI

Turizme de değinen Erdoğan, “Malumunuz, güvenli turizm sertifikasıyla misafirlerimizi risklerden en uzak şekilde ağırlayacak bir sistem kurduk. Geçen seneden edindiğimiz tecrübelerle geliştirdiğimiz tedbirler ve kitlesel aşılama kampanyamız sayesinde Ukraynalı dostlarımızı bu yıl da güvenli bir ortamda misafir edeceğiz” mesajını verdi.

ZELENSKİY: TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ ÖNEMLİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise şunları dile getirdi:

“Stratejik ortaklığın 10. yıl dönümünü kutluyoruz. Konu yelpazesi ve ikili diyaloğumuzun yoğunluğu bu ortaklığın sözde olmadığını gösteriyor. Bugün vardığımız tüm anlaşmaların da başarılı olacağına inanıyorum. Aynı zamanda Türkiye’nin egemenliğimizin ve toprak bütünlüğümüzün yeniden tesis edilmesi konusundaki desteği Ukrayna için son derece önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanından bu desteğin devam ettiğini ve gelecekte de Türkiye’nin tutumunun değişmeyeceğini duyduğuma sevindim. Bugün geçici olarak işgal edilmiş Ukrayna toprakları olan Donbass ve Kırım hakkında Türk tarafına bilgi verdim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kırım Platformu formatına ve 23 Ağustos’ta gerçekleştirilecek törene katılacağı için teşekkür ediyorum.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.