Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ceyhan’dan İsrail’e petrol sevkiyatı iddialarının tamamen asılsız olduğunu belirtti. Bakanlık, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı’ndan (BTC) gerçekleştirilen satışlara ilişkin süreci detaylarıyla açıkladı.
Bakanlık açıklamasında, BTC’nin Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında 1999 yılında imzalanan uluslararası anlaşmalarla işletildiği vurgulandı. Hattın Türkiye kesiminin ise BOTAŞ International A.Ş. tarafından BTC ortakları ile imzalanan İşletme Anlaşması çerçevesinde yürütüldüğü belirtildi. Bu anlaşmalar kapsamında hattı işleten BOTAŞ International A.Ş.’nin petrolün alım satımına yönelik herhangi bir dahli olmadığı vurgulandı.
Bakanlık, BTC üzerinden taşınan petrolün Haydar Aliyev Limanı’ndan dünya pazarlarına satışını yapan şirketlerin, Türkiye’nin İsrail’e yönelik ticarete son verme kararına saygı duyduğunu ve İsrail’e herhangi bir yükleme yapılmadığını açıkladı. Bakanlık, Türkiye’nin bu konudaki net tutumunu ve işleyişi kamuoyu ile paylaşarak iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yaptığı açıklama ile Ceyhan’dan İsrail’e petrol sevkiyatı iddialarının asılsız olduğu bir kez daha netlik kazanmış oldu. Yaşanan gelişmelerin ardından, konuyla ilgili kamuoyundaki yanlış bilgilerin düzeltilmesi ve doğru bilgilerin paylaşılması önem arz etmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.