DOLAR 32,5573 0.12%
EURO 34,8796 0.6%
ALTIN 2.424,02-0,34
BITCOIN %
İstanbul
19°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

  • Kolay Haber
  • Gündem
  • Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler sözü kime aittir? Hikayesi nedir?

Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler sözü kime aittir? Hikayesi nedir?

ABONE OL
Temmuz 15, 2021 09:53
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Devlet Bahçeli askıda ekmek kampanyasını eleştirenlere seslenirken “Ekmek yoksa pasta yesinler” sözünü unuttu. Sosyal medya kullanıcıları sözün kime ait olduğunu ve nereden geldiğini araştırmaya başladı. XVI. Louis’nin taç giyme töreni, Paris’teki ekmek kıtlığının doruğa ulaştığı esnada, Reims’de gerçekleşti. Bu dönemde söylenmiş olan, “Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler!” (“Qu’ils mangent de la brioche.”) sözü, ya Marie Antoinette’i kötülemek ya da sözü popüler yapmak amacıyla, Marie Antoinette’e mâl edilmiştir. Onun tarafından söylendiğine dair hiçbir kanıt yoktur. Ekmek kıtlığından haberi olduğunda, Marie Antoinette şöyle not almıştır, “Kendi bahtsızlıklarına rağmen bizlere böylesine iyi davranan bu insanları gördükçe, onların mutluluğu için kesinlikle daha sıkı çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu gerçeği kral da görmektedir. Kendi adıma konuşmam gerekirse, taç giydiğim günü -yüz yıl bile yaşasam da- hayat boyu unutmayacağım.”

Josephe Jeanne Marie Antoinette von Habsburg-Lorraine veya Maria Antonia Josepha Johanna (Jozef Jan Mari Antuanet von Habsburg Loren) 2 Kasım 1755’te Fransa’da doğmuştur. 16 Ekim 1793’te Fransa’da ölen Fransa Kraliçesi ve Avusturya arşidüşesi. Kısaca Marie Antoinette veya Maria Antonia olarak bilinir. Kutsal Roma İmparatoru I. Franz ve eşi Avusturya İmparatoriçesi Maria Theresa’nın kızıdır. Henüz 14 yaşındayken Fransa veliahtı XVI. Louis ile evlendi. 1774 Mayıs’ında XVI. Louis Fransa kralı olunca Marie Antoinette Fransa kraliçesi oldu. XVII. Louis’nin (Kayıp Döfen) annesidir. Fransız Devrimi esnasında “Vatan hainliği” ile suçlanarak giyotinle idam edildi (1793).   1789 yılının Ekim ayında, fakir kadınlar, hükümetin değişmesi yönündeki taleplerini Kral’a duyurma adına Versailles sarayı önünde yürüyüş yapıyorlardı. Söylentiye göre, yanındaki kişilere, ‘kadınların ne istediğini’ soran Kraliçe Marie Antoinette’e, ‘ekmek istiyorlar’ dendi. Ve o da bu söze ‘ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler’ karşılığını verdi. Fransız Devrimi’nin fikir babalarından olan J. J. Rousseau idi. Nitekim J. J. Rousseau, bunu, ‘İtiraflar’ isimli kitabında bir anekdot olarak yazmıştı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.