DOLAR 32,3301 0.23%
EURO 35,0913 -0.12%
ALTIN 2.299,870,99
BITCOIN %
İstanbul
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dünyada Covid-19 ölümleri 3 milyonu aştı

ABONE OL
Temmuz 15, 2021 10:08
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, dünya genelinde koronavirüse bağlı Covid-19 hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyonu aştı. DSÖ Genel Sekreteri Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus Cuma günü, dünyanın “bugüne kadarki en yüksek enfeksiyon oranına yaklaştığı” uyarısında bulundu.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında can kayıpları günden güne artıyor. Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, dünyada koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyonu geride bıraktı.

Listenin ilk sırasında 566 binden fazla can kaybı ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yer alıyor. ABD’yi Brezilya, Meksika ve Hindistan izliyor. Ocak ayında Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının iki milyona ulaştığı açıklanmıştı.

Üniversitenin verileri dünya genelinde virüsün bulaştığı kişi sayısının ise 140 milyonu geçtiğini ortaya koyuyor, ancak uzmanlar kayıt altına alınmayan vakalar olduğuna da dikkat çekerek enfeksiyon ve ölüm sayısının tahmin edilenin daha üzerinde olabileceği değerlendirmesinde bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Sekreteri Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus Cuma günü, dünyanın “bugüne kadarki en yüksek enfeksiyon oranına yaklaştığı” uyarısında bulundu.

Ghebreyesus, koronavirüs kaynaklı “vaka ve ölümlerin endişe verici oranlarda artmaya devam ettiğini” belirterek, “Küresel çapta, haftalık yeni vaka sayısı son iki ayda neredeyse ikiye katlandı” dedi.

BREZİLYA’DA GÜNDE 3 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Aşı kampanyalarının etkili olduğu İsrail, İngiltere gibi ülkelerde salgın büyük oranda kontrol altına alınmış durumda. ABD’de ise ölü sayısının azalma eğiliminde olduğu dikkat çekiyor. Ancak vakalara her gün yenilerinin eklendiği Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerde salgınla mücadelenin zorlaştığı değerlendirmesi yapılıyor.

HİNDİSTAN’DA DURUM KÖTÜLEŞİYOR

Hindistan, birkaç hafta öncesine kadar, pandemiyi nispeten kontrol altına almış görünüyordu. Günlük vaka sayısı, Ocak ve Şubat aylarının büyük bir bölümünde 20 bin altında seyrediyordu.

Ülke nüfusunun 1,3 milyar olduğu düşünüldüğünde, bu, oldukça düşük bir sayı olarak değerlendiriliyordu.

Ancak daha sonra enfeksiyonlar hızla artmaya başladı. Hindistan, bugün 234 binden fazla yeni vaka tespit edildiğini bildirdi ve böylece üst üste üç gün rekor kırmış oldu.

Hindistan’da hastanelerde yatak ve oksijen sayısı azalıyor. Hastalar hastaneye kabul edilmeden geri çevrilirken, bazı aileler de ihtiyaçları olan ilaçları ancak karaborsan temin edebiliyor.

‘GELMEK İSTEDİĞİMİZ NOKTA BU DEĞİL’

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Yetkilisi Maria Van, “Kontrol önlemlerinin işe yaradığını kanıtladığımız bir pandemide 16 ay sonra gelmek istediğimiz nokta bu değil” dedi. Yetkili, salgının büyük bir hızla devam ettiği Brezilya’da 24 saat içinde hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bine yaklaştığını vurguladı. Koronavirüsün daha bulaşıcı bir varyantının dolaşımda olduğu Brezilya’da şu ana kadar 369 bin kişi hayatını kaybetti. Ülkede ölü sayısının üç ay öncesine kadar toplam 200 bin olduğu belirtiliyor.

DSÖ’nün raporuna göre, yeni vakaların en fazla kayda geçtiği ülkeler Hindistan, ABD, Brezilya, Türkiye ve Fransa. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı cuma günü son 24 saatte 63 bin 82 koronavirüs vakası tespit edildiğini açıklamıştı.

Kaynak: BBC Türkçe, DW Türkçe

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

BirGün’e Destek Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.