DOLAR 32,5775 0.1%
EURO 34,9456 0.27%
ALTIN 2.416,97-0,24
BITCOIN 2096862-3,39%
İstanbul
18°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dönemin Sanatsal ve Tarihi Çerçevesinde Mari ile Bedri Rahmi’nin Büyük Aşkını Anlatan Kitap; Karadut
  • Kolay Haber
  • Gündem
  • Dönemin Sanatsal ve Tarihi Çerçevesinde Mari ile Bedri Rahmi’nin Büyük Aşkını Anlatan Kitap; Karadut

Dönemin Sanatsal ve Tarihi Çerçevesinde Mari ile Bedri Rahmi’nin Büyük Aşkını Anlatan Kitap; Karadut

ABONE OL
Ocak 12, 2022 12:55
Dönemin Sanatsal ve Tarihi Çerçevesinde Mari ile Bedri Rahmi’nin Büyük Aşkını Anlatan Kitap; Karadut
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Felsefe ile beslenen zengin bir anlatımla kaleme alınan “Karadut” kurgu romanı, Mari’nin yok sayılmak istenmesinin altındaki nedenlere dokunarak, onun sanat dünyasında güçlü bir kadın olarak yer alması, Ermeni kimliği ve Bedri Rahmi Eyüboğlu ile yaşadığı aşkın bu yok sayılmadaki etkisinin çerçevesinde bir hikâye sunuyor.

 

Karakterlerin gerçek yaşamları ve eserleri detaylı bir araştırmadan geçirildikten sonra yazılan “Karadut”, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ünlü Karadut şiirinin ilham kaynağı; Mari Gerekmezyan’ı anlatıyor. Mari Gerekmezyan’ın unutturulmak istenmesinin altında yatan nedenlere parmak basan Karadut, dönemin sanatsal ortamını da yansıtıyor. Bir yanda ünlü ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüpoğlu, diğer yanda başarılı bir heykeltıraş olacağına kesin gözüyle bakılan Mari Gerekmezyan, diğer yanda ise aşkı uğruna birçok fedakârlık yapan Ernestine Hanım’ın çerçevesinde çoğul bir aşkı inceleyen “Karadut” romanı, aşkla beslenen eserlerin; tabloların şiirlerin ve heykellerin de izlerine yer veren bir hikâye anlatıyor.

 

Derin bir araştırma sürecinden geçen yazarlar, karakterleri konuşturma konusunda başarılı bir anlatım dili ile karşımıza çıkıyor. Mari Gerekmezyan’ı oldukça kıymetli bulan yazarlar, hayata aynı yerden bakabilen iki kız kardeş olarak kaleme aldıkları Karadut kurgu romanında, o yıllardan günümüze sanat tartışmalarını da ele alarak dönemin etkisini okuyucuya geçiriyor. Dönemin mektuplarını ve sanatsal koşullarını inceleyen yazarlar, başarılı bir kurgu ile karşımıza çıkıyor.

 

 

Arka Kapak

Değer miydi, değmez miydi diye konuşacaklar belki arkamdan, değdi! Haaa öyle her yiğidim diyenin yaşayacağı cinsten değildi Bedri’yi yaşamak, ama değecek türdendi. Heykelime bakardı belki insanlar, Bedri’nin büstüne ellerimin nasıl da yaşama sevdalı olduğumu büstlerime baktıkça anlarlardı. Hele bir de üstüne selam yollarsa Mari’ye daha ne isterdi ki! Ölüm, yok olmak değildi. Bir heykele taş olup, kil olup geri gelecekti; başka bir şey olacaktı ama dünya toz bulutu olana kadar başka bir şey olarak var olacaktı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.