Aileler de çocukların okuldan kaçma isteğini okul heyecanı olarak değerlendiriyor. Disleksi yani özel öğrenme güçlüğü okul öncesi belirtiler vermesine rağmen aileler tarafından anlaşılmıyor. Disleksi en çok çocuk okula ilk başladığında belirgin hale geliyor ve zamanla farkedilebiliyor. Peki, Disleksi nedir? Disleksi nasıl anlaşılır? Aileler okula yeni başlayan çocukları nasıl izlemeli? Disleksi kendini nasıl belli eder? İşte disleksi ile ilgili detaylar…
DİSLEKSİ NEDİR?
Disleksi yani özel öğrenme güçlüğü, çocuğun okuma, yazma ve matematik alanında; yaşı, okul durumu ve zekâ yönünden beklenene oranla düşük olmasıdır.
Okuma bozukluğu (Disleksi), yazılı anlatım bozukluğu (Disgrafi), sayısal (matematik) bozukluğu (Diskalkuli) olarak tanımlanan öğrenme güçlüğünün belirlenememesi durumunda çocukların okul yaşamlarından kaçıyor.
Çocuğun öğrenme problemleri; akademik başarısını, okuma, yazma ve matematik becerisi gerektiren günlük etkinliklerini olumsuz yönde etkiler. Disleksinin tek tedavisinin erken tanı ve bununla birlikte verilecek erken eğitim.
DİSLEKSİNİN NEDENLERİ
Disleksi doğuştan gelen gelişimsel ve travmaya bağlı disleksi olarak ikiye ayrılır. Doğuştan gelen disleksi kalıtsal olabileceği gibi, doğum öncesi, doğum sırasında ve doğum sonrası komplikasyonlara bağlı olarak gelişebilir.
DİSLEKSİ KENDİNİ NASIL BELLİ EDER?
Çocuğunuz okula başladığı zaman, okuma yazma öğrendiği süreçte akranlarına oranla yavaş okuyor ve yazıyorsa, okurken veya yazarken ses ve hece atlıyorsa, b,d p,q gibi sesleri karıştırarak okuyup yazıyorsa, okuduğu metni anlamada güçlük çekiyorsa, sayıları algılamada ve hesaplamada karıştırmalar ve güçlükler yaşıyorsa çocuğu disleksi açısından değerlendirmek gerekir.
OKULA YENİ BAŞLAYAN ÇOCUKLARI NASIL İZLEMELİ?
Bu durumda çocuk kendisini yetersiz hissediyor ve okuldan soğuyor. Bu yüzden öncelikli olarak öğretmenlerin çocuğun akranları ile ilgili durumu değerlendirmesi gerekir. Disleksi her 10 çocuktan birinde görülüyor. Bu da her sınıfta en az 1 ya da 2 dislektik çocuk var demek. Fark edilmediğinde ve özel eğitim verilmediğinde bu çocuklar başarısız, uyumsuz diye damgalanıyor. Öğretmenlerinin dislektik çocuklar için yapabilecekleri çok önemli şeyler var. Öğrencinin özgüveninin güçlendirilmesi için çalışma gruplarına katılımının desteklemesi önemli. Çoğu dislektik çocuk arkadaşlarınca dışlanıyor. Ona başarabileceği görev ve sorumluklar vermeli. Gerektiğinde konuları tekrar etmeli, yazılı yerine sözlü sınavı tercih etmeli, sınavını gerekirse bireysel olarak yapmalı. Öğrenci ile konuşurken olumsuzdan çok olumlu ifadeler kullanılmaya özen gösterilmeli.
RESİMLERLE DÜŞÜNÜRLER
– Kelimeler yerine resimlerle düşünürler
– Sezgisel bir anlayışa sahiptirler
– Çok boyutlu olarak düşünür ve algılarlar
– Düşüncelerini realiteye, şekil, imaj ya da biçimlere dökebilirler
– Çok renkli ve kuvvetli hayal güçleri vardır
– Beyinlerinin işleyişini, algılarını değiştirmek üzere kullanabilirler
– Üretken bir düşünce yapısına sahiptirler yeni ve farklı fikirler üretirler
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.