DGS sınavına giren üniversite adayları sınav sonrasındaki sonuçlarını önceden tahmin edebilmek için sınav puanını hesaplamak istemektedirler. Sözel ve sayısal sorularındaki doğru ve yanlışlarını hesaplayan öğrenciler daha sonra net sayısını bularak sınav sonuçlarını öğrenebilmektedir. Puanın nasıl hesaplandığını öğrenmeden önce DGS sınavı nedir şeklindeki soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
DGS yani bilinen diğer adı ile Dikey Geçiş Sınavı önlisans bölümlerinden mezun olan bireylerin lisans mezunu olabilmek için girdikleri ve sonucuna göre farklı bir üniversiteye yerleştirildikleri sınav şeklidir. 2 yıllık bölümlerden mezun olan bireyler senede bir kez Dikey Geçiş Sınavı’na girebilmektedir. Sayısal ve sözel olmak üzere iki soru bölümünden oluşan bu sınav sonucunda yeterli puana sahip olan öğrenciler lisans programı okumaya hak kazanırlar ve yerleştiği üniversiteden lisans mezunu olarak diploma alırlar.
DGS sınavına 2 yıllık önlisans mezunu olan her öğrenci girebilmektedir. Gerek bölümünden memnun olmayanlar gerekse de lisans mezunu olarak görünmek isteyen öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı sayesinde lisans mezunu olmaya hak kazanabilmektedir. Örneğin İlk ve Acil Yardım bölümünden mezun olan bir kişi bölümünden memnun değilse veya lisansa tamamlamak istiyorsa DGS sınavına girerek Hemşirelik bölümünden mezun olabilmektedir.
Diğer birçok sınavda olduğu gibi DGS sınavına giren aday da yerleşmek istediği üniversite için belirli bir puana sahip olması gerekmektedir. Bunun için sınavda çözdüğü sayısal ve sözel bölümü sorularından netini hesaplayarak DGS puanını hesaplayabilir. Puan hesaplarken dikkat edilecek nokta sayısal ve sözel puanın farklı kat sayılar ile hesaplanıyor olmasıdır. DGS puanı hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır;
Net Sayısı: Doğru Soru Sayısı – Yanlış Soru Sayısı/4
DGS Sözel: 87.747 + (Sözel Net Sayısı x 1.681) + (Sayısal Net Sayısı x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
DGS Sayısal: 105.536 + (Sözel Net Sayısı x 0.336) + (Sayısal Net Sayısı x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
DGS Eşit Ağrlık: 96.642 + (Sözel Net Sayısı x 1.009) + (Sayısal Net Sayısı x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)
DGS sınavına giren adaylar girmek istedikleri bölüme göre sayısal ya da sözel puan ağırlıklarına göre tercih yapmaktadır. Bu süreçte adayın dikkat etmesi gereken en önemli husus sayısal bölüme tercih yapacak öğrencinin sözel bölüm sorularını da çözmesi ya da sözel bölüme tercih yapacak öğrencinin sayısal bölüm sorularını da çözmesidir. Çünkü hem bu sorular DGS puanını etkilemekte hem de ÖSYM tarafından belirlenen her bir test için 0.5 ham puan kuralı bulunmaktadır. Bu nedenle öğrenci hangi alandan girecek olursa olsun sayısal ve sözel bölüm sorularını mutlaka çözmelidir.
Kaynak: https://www.aydinpost.com/yasam/dgs-puan-hesaplama-nasil-yapilir-h1096602.html
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.