DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2077533-1,43%
İstanbul
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çocuklar için meyve ve sebzeler neden önemli

ABONE OL
Temmuz 15, 2021 10:13
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Püre yapılan sebzeleri çocuğunuzun sevdiği yemeklerin içine eklediniz, yiyeceklerle komik suratlar yaptınız ve hatta hikayelerle çocuğunuza sevdirmeye çalıştınız. Hiçbir şey işe yaramadı.

Çocuklar yeni tanıdıkları yiyecekler hakkında telaşlı olabilir ve bunun birkaç olası yaygın nedeni vardır.

Çocuğum neden sebze veya meyve yemiyor

Yiyecek neofobisi, bilinmeyen veya yeni yiyeceklerin korkusu, iki ila altı yaşları arasında ortaya çıkar. Çocukların tatlı tadı tercih etme olasılıkları daha yüksektir ve bazı sebzeleri tatsız bulabilirler. Sonuç olarak, sadece sınırlı sayıda meyve ve sebzeyi reddedebilir veya yiyebilirler. Endişeli ebeveynler, çocuklarının onları yemesini sağlamak için farklı yollar deneyebilirler ancak bu, yemek zamanları çocuk ve ebeveynler için stresli ve mutsuz anlar ortaya çıkabilir ve durum daha da kötüleştirebilir.

Çocuğumun günlük sebze ve meyveleri yemesi neden önemlidir

Meyve ve sebzelerde vitamin, mineral ve lif bulunur. Çocuklar çeşitli meyve ve sebzeleri yemeleri için teşvik edilmeli. Aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli renkteki meyve ve sebzeler ile çocuğunuza şekerli atıştırmalıklar ve fast food yerine zengin bir antioksidan kaynağı sağlayabilirsiniz.

Meyve ve sebzelerde bulunan vitamin, mineral, lif ve antioksidanlar aşağıdaki faydaları sağlar:

– Hem şimdi hem de gelecekte sağlığı iyileştirir ve hastalıklara karşı korur

– Çocuğun sağlıklı büyümesini ve gelişmesini sağlar

– Çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur

– Meyve ve sebzelerde bulunan besin maddelerinin kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalıkları önleyebileceğini gösteren güçlü kanıtlar vardır

– Yüksek lif içeriği, sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur ve kabızlığı önleyebilir

Peki, çocuğum sadece meyve yiyip sebze yemezse

Bir çocuğun yiyecek tercihlerinin gelecekteki diyet alışkanlıklarını belirleyebileceğini akılda tutmak önemlidir. Farklı renkteki meyve ve sebzelerde farklı miktarlarda vitamin, mineral ve antioksidanlar bulunur. Sadece meyve yemek, çocuğunuzun sebzelerde bulunan besinleri kaçırdığı anlamına gelebilir. Bu nedenle, çeşitli meyve ve sebzeleri yiyerek bu temel besinlerden faydalanabilmek önemlidir. Örneğin meyvelerle karşılaştırıldığında çoğu sebze daha iyi kalsiyum, demir ve folat kaynağıdır. Ayrıca, bazı meyveler kalori bakımından çoğu sebzeye göre daha yüksektir. Aşırı kilolu bir çocuk için aşırı miktarda meyve tüketimi daha fazla kilo almaya neden olabilir.

Çocuğumun uzun süre sadece bir sebze yemesi uygun mudur

Benzer şekilde, yalnızca bir sebzeyi yemek, çocuğunuzun, farklı renkteki diğer sebzelerde bulunan temel besinleri kaçırdığı anlamına gelir. Örneğin havuç A vitamini bakımından yüksek, ıspanak ise folat bakımından yüksektir. Yeme alışkanlıkları ve tatları küçük yaşlardan itibaren oluştuğu için ebeveynlerin çocuklarının beslenme düzenini küçük yaşlardan itibaren düzenlemesi çok önemlidir, böylece uzun vadede beslenme yetersizliği geliştirme olasılığı daha düşük olur.

Dyt. Serkan Sıtkı Şahin

[email protected]

Kadinvekadin.net özel içeriğidir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.