DOLAR 32,3318 0.24%
EURO 35,0531 -0.24%
ALTIN 2.283,320,26
BITCOIN %
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

  • Kolay Haber
  • Sağlık
  • Çinli yetkiliden, ‘aşıların etkinliği düşük’ haberleri üzerine açıklama: Yanlış anlaşıldı

Çinli yetkiliden, ‘aşıların etkinliği düşük’ haberleri üzerine açıklama: Yanlış anlaşıldı

ABONE OL
Temmuz 15, 2021 10:08
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çin Hastalık Kontrol Merkezi Direktörü Gao Fu’nun, ülkesinde üretilen Covid-19 aşılarının koruyuculuk seviyelerinin düşük olduğunu söylediği belirtildi. Tüm dünyada yankı bulan haber ardından bir açıklama daha yapan yetkili, sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi.

Çin Hastalık Kontrol Merkezi Direktörü Gao Fu, ülkede Koronavirüs’e karşı geliştirilen aşıların enfeksiyondan koruma oranının “düşük” olduğuna ilişkin ifadeler kullandı. Sözlerinin dünyada yankı bulması üzerine bir açıklama daha yapan yetkili, yanlış anlaşıldığını söyledi.

Çengdu kentinde bir basın toplantısı düzenleyen Gao, “Mevcut aşıların etkinliğinin yüksek olmamasına dair sorunu çözmek için iki yöntemi değerlendiriyoruz” dedi. Çinli yetkili, seçeneklerden birinin doz miktarının değişimi, iki doz arasındaki sürenin değiştirilmesi veya doz sayısının artırılması olduğunu söyledi.

Gao, aşıların etkisini artırmak için ikinci bir seçenek olarak farklı teknik özelliklerdeki aşıları karıştırmayı düşündüklerini de açıkladı. Çin Hastalık Kontrol Merkezleri’nin Direktörü, “Bağışıklık kazandırma süreci için farklı aşıları birlikte kullanıp kullanmamız gerektiğini resmen gözden geçiriyoruz” diye konuştu.

‘MRNA AŞILARININ FAYDASINI GÖZARDI EDEMEYİZ’

Geçmişte mRNA aşılarının güvenliğini sorgulamış olan Gao’nun bu kez bu aşıları övmesi de dikkat çekti. Gao, “Herkes mRNA aşılarının insanlığa sağlayacağı faydaları gözden geçirmeli. Bunları yakından takip etmeliyiz ve elimizde hazırda birkaç tip aşı var diye bunları gözardı etmemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Dünya basını, Gao’nun basın toplantısına ilişkin haberlerde Çinli bir yetkilinin ilk kez kamuoyu önünde Çin menşeli aşıların etkinlik oranlarını sorguladığına dikkat çekti.

Çin basınında yer alan haberlere göre Gao Fu katıldığı etkinlikte, “Hastalık Kontrol Merkezi mevcut aşılarının yüksek olmayan etkililik oranı sorununu çözmeyi düşünüyor” dedi. Çin’de yoğun olarak kullanılan sosyal paylaşım platformu Weibo’dan kaldırılan paylaşımda ise Gao’nun yorumunun çok samimi olduğu belirtildi. Çok takip edilen Vaccines and Science isimli hesapta, “Fakat aşı olmak ülkeyi korumak için çok önemli. Aşı olmak için aşının mükemmelleşmesini bekleyemeyiz” dedi.

SÖZLERİNE AÇIKLIK GETİRDİ

Gao Fu, açıklamalarının tüm dünyada “Çin, aşılarının etkinlik düzeyinin düşük olduğunu kabul etti” şeklinde yansıması ardından bir açıklama daha yaptı.

Global Times’a konuşan Fu, sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Aşı etkinliği hakkında bir vizyon sunduğunu söyleyen Gao Fu, “Farklı aşı türlerinin art arda uygulanmasıyla etkinliğin artırılmasının bir yöntem olabileceğini öneriyorum” dedi.

Gao Fu, insanları aşı olmaya çağırdı, “Aşılar adil kullanılmalı ve dünya aşıları paylaşmalıdır. Dünya aşıları paylaşmazsa virüs dünyayı paylaşacak ”dedi.

FAZ 3 SONUÇLARI AÇIKLANMADI

Financial Times, diğer aşı üreticilerinin aksine Çinli aşı üreticilerinin üçüncü faz test sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmadığını hatırlatırken bu konunun geçmişte de şeffaflık tartışmalarına neden olduğunu yazdı.

AŞILARIN ORANLARI DEĞİŞİYOR

Çin’de geliştirilen Sinopharm aşısının etkililik oranı daha önce yüzde 79 olarak açıklanmıştı.

Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac isimli aşının ortalama koruyuculuk oranının yüzde 50.66 olduğunu yazan Financial Times, “CoronaVac’ın birinci ve ikinci fazlarındaki veriler Lancet’te paylaşıldı. Bu aşıların güvenli olduğu belirtildi” hatırlatmasını yaptı.

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

BirGün’e Destek Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.