Siegmund Freud, bilinçaltını kavramını ortaya atan ve aydınlatan kişiydi ve onun için bu oldukça olumsuz, tehdit edici bir güçtü. Bugün bilinçaltı artık ego için bir tehdit olarak değil, yardımcı bir destek olarak görülüyor. Duygusal zeka, “içgüdüler” ve sezgi giderek daha popüler hale geliyor.
Bilinçaltı, sürekli olarak duyusal izlenimleri ve bilgileri emen bir sünger gibidir. Davranışlarımızı değiştirir ve kontrol eder. Bilinçaltının çalışan hafızası, bilinçli zihninkinden çok daha üstündür.
Beynimiz, karmaşık bir organ olup, birçok önemli işlevi yerine getirir. Bunlardan biri de bilinçaltının yönetimi ve işleyişidir. Bilinçaltı, bilincimizin altında yer alan, farkında olmadığımız düşüncelerin, duyguların ve davranışların kaynağıdır. Peki, bilinçaltı nasıl çalışır? Bu makalede, bilinçaltının işleyişi hakkında bilgi edineceksiniz.
Bilinçaltı, bilinçli düşüncelerimizin ötesinde yatan birçok süreci yönetir. Örneğin, otomatik davranışlarımızı, inançlarımızı, alışkanlıklarımızı ve duygusal tepkilerimizi kontrol eder. Bilinçaltı, bir veritabanı gibi çalışır ve yaşamımız boyunca biriktirdiğimiz deneyimlerin, inançların ve değerlerin depolandığı bir yerdir.
Bilinçaltı, bilinçli düşüncelerimizden farklı olarak, mantık ve eleştirel düşünme becerilerinden bağımsızdır. O, daha çok duygusal ve sembolik bir düzeyde işler. Bilinçaltı düşünceler, imgeleme, metaforlar, semboller ve duygusal deneyimler aracılığıyla ifade edilir. Bu yüzden bazen rüyalarda veya yaratıcı süreçlerde bilinçaltı mesajlarıyla karşılaşırız.
Bilinçaltı, çocukluk döneminden itibaren şekillenmeye başlar. Bu dönemde yaşadığımız deneyimler ve çevremizdeki kişiler tarafından yapılan etkileşimler, bilinçaltımızdaki inançları ve davranış kalıplarını oluşturur. Örneğin, olumsuz bir deneyim yaşayan bir çocuk, kendini değersiz hissetme inancını bilinçaltında taşıyabilir ve bu inanç, yetişkinlikte kendine güven sorunlarına neden olabilir.
Bilinçaltını anlamak, biraz çaba gerektirebilir çünkü doğrudan farkında olmadığımız bir bölgede yer alır. Ancak, bazı teknikler ve yöntemler kullanılarak bilinçaltına erişim sağlanabilir. Hipnoz, meditasyon, telkin ve rüya yorumlama gibi yöntemler, bilinçaltı ile çalışmamıza yardımcı olabilir. Bu teknikler aracılığıyla, bilinçaltımızdaki olumsuz inançları değiştirebilir, daha sağlıklı davranışlar geliştirebilir ve potansiyelimizi daha iyi kullanabiliriz.
Bilinçaltı olmasaydı, biz insanlar günlük hayatlarımızla başa çıkmakta büyük sorunlar yaşardık. Bilinçaltımızın da bilinçli olarak özümseyemeyeceğimiz şeyleri algılamak gibi önemli bir işlevi vardır. Herhangi bir anda size kaç izlenimin aktığını bir düşünün: renkler, şekiller, görüntüler, tonlar, sesler ve sesler gibi görsel ve işitsel uyaranların yanı sıra dokunma, soğuk veya sıcak hava akımı, ağrı gibi hassas uyaranlar ve daha pek çok şey. Ayrıca kokuları, ruh hallerini ve çok çeşitli başka algı ve izlenimleri de düşünün. Genellikle ne kadarını gerçekten fark ediyorsunuz? Sadece küçük bir kısmını. Ve bu iyi bir şey, yoksa muhtemelen hepimiz tamamen bunalmış olurduk.
Reyhan İldaş, bilinçaltı süreçleri ve bunların bize olan etkileri ile çalışan bir ICF koçu ve thetahealing uzmanıdır ve aynı zamanda “Senden Başla” adlı kitabın yazarıdır. Bilinçaltı ile ilgili daha çok bilgi edinmek ve bilinçaltının etkileri üzerine yardım almak için Reyhan İldaş’tan randevu alabilirsiniz. İletişim için telefon numarası: 0533 745 93 98, mail adresi: [email protected] .
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.