DOLAR 32,3518 0.3%
EURO 35,1294 -0.06%
ALTIN 2.307,641,34
BITCOIN 22915673,34%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

  • Kolay Haber
  • Gündem
  • Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin kararın üzerinden bir yıl geçti

Ayasofya’nın ibadete açılmasına ilişkin kararın üzerinden bir yıl geçti

ABONE OL
Temmuz 15, 2021 10:14
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, talimatıyla başlanan Ayasofya’nın müze statüsünden cami statüsüne döndürülme çalışmaları Danıştay’a taşınmış, sonrasında bir yıl önce bugün açıklanan kararla müze saçmalığı bitmişti. Kararın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala daha durumu kabul etmek istemeyenler var. O dönem tepki gösterenler, 1 yıl sonra yine aynı tavrı sergilemeye devam ediyor. Danıştay’ın kararı sonrası ilk tepki CHP’den gelmişti. CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu karşı çıktığını şu ifadelerle duyurdu; “Benim görüşüme göre Topkapı Sarayı da müze olarak korunmalı, Ayasofya da müze olarak korunmalı, hatta Sultanahmet de müze olmalı. Çünkü bunlar artık bizim kendi şeyimiz değil, kendimize özgü değil, insanlığın ortak mirasıdır bunlar.”
Yunan Başpiskoposu o dönem yaptığı açıklamada; “Türkler ellerinde ne varsa bunu oynar. Ayasofya da o oyunlardan biri. Bunu yapacaklarına cüret edebileceklerine inanmıyorum.” demişti. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin: “Biz bu konudaki görüşümüzü saklamıyoruz. Bir karar alınırken yapının tüm dünya için taşıdığı önemin göz önünde bulundurulmasını umuyoruz.” O dönem ABD Dışişleri Bakanı olan Mike Pompeo: “Türkiye’yi, Ayasofya’nın bir müze olarak kalmasına, Türkiye Cumhuriyeti’ne katkıda bulunan farklı inanç ve tarihe saygı göstermeye ve bunun herkes için erişilebilir kalmasını sağlamasına çağırıyoruz.” sözleri ile Ayasofya müze olarak kalsın çağrı yapmıştı. Fransa Dışişleri Bakanlığı: “Hoşgörü ve çeşitliliğin sembolü olan Ayasofya’nın herkese açık olarak kalmasını isteriz.”
HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya’dan tepki gecikmedi. Müze ve cami olmasını değil direk klise olmasını istedi. Kaya,  “Yok efendim kılıç hakkıymış. Böyle bir hukuk yok. Bunlar tamamen Kur’an’dan sonra peygamberden sonra ortaya konulmuştur. Ayasofya hiçbir şekilde bugün bir iktidarın ya da herhangi bir iktidarın açarız kaparız kafasıyla karar alıp yaptırım uygulayabileceği bir alan değildir. Ayasofya gibi işgal altında olan yüzlerce kilise var. Adına cami demekle olmuyor. Orayı Allah’ın evi yapmak gerekiyor. Ayasofya özel bir konuma sahiptir. Orası hangi inanç erbabınca kurulduysa o inanç erbabının olması gereken bir yerdir.” dedi. CHP’den gelen tepki sonrası İmamoğlu sessiz kalmadı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Ayasofya’nın ibadete açılması gibi bir ihtiyacın bulunduğuna inanmıyorum. Türkiye’nin ve dünyanın başka sorunları var ve bu konunun iç siyaset malzemesi olarak kullanılmaması gerekiyor.”



Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.