Finansal kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilen EFT, havale ve nakit işlemlerde şeffaflığı artırmak, kayıt dışılığı önlemek ve finansal sistemin güvenliğini güçlendirmek amacıyla Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı harekete geçiyor. MASAK, hazırladığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği Taslağı’nı incelemeye açtı. Taslak, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) standartlarına uyumunun güçlendirilmesini ve ulusal/uluslararası yükümlülüklere etkin şekilde uyulmasını hedefliyor….
Finansal kuruluşlar aracılığıyla gerçekleştirilen EFT, havale ve nakit işlemlerde şeffaflığı artırmak, kayıt dışılığı önlemek ve finansal sistemin güvenliğini güçlendirmek amacıyla Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı harekete geçiyor. MASAK, hazırladığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği Taslağı’nı incelemeye açtı. Taslak, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) standartlarına uyumunun güçlendirilmesini ve ulusal/uluslararası yükümlülüklere etkin şekilde uyulmasını hedefliyor.
Taslakta suç gelirlerinin tespit edilmesi, yurt dışına kaçırılmasının önlenmesi ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin yanı sıra, EFT, havale ve nakit işlemlerinin izlenmesine odaklanılıyor. Finansal kuruluşlar, müşterilerinin nakit işlemlerini yakından izleyecek ve olağan dışı büyüklük ve sıklıktaki işlemlere özel dikkat gösterecek.
Bankalar ve ödeme kuruluşları, EFT ve havalelerde müşterilere işlemlerini tanımlamaları için belirli başlıklar sunacak. Bu başlıklar arasında TCMB tarafından belirlenenler dışında farklı seçenekler zorunlu olacak.
200 bin lira ile 2 milyon lira arasındaki nakit işlemlerde müşterilerden açıklama talep edilecek. 2 milyon lira üstü işlemlerde ise daha detaylı bilgi istenecek. Yapılacak düzenlemelerin 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girmesi planlanıyor.