DOLAR 32,3344 0.23%
EURO 35,1139 -0.12%
ALTIN 2.308,471,37
BITCOIN 22839463,16%
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

5 bin TL ceza bile durduramadı! SMS’ler vatandaşı bıktırdı

ABONE OL
Şubat 22, 2020 07:31
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bakanlığın Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi’ne (TİSS) 2019 ve bu yıl itibarıyla da 87 bin 661 başvuru gelirken, bu ihbarların 69 bininden fazlasını istenmeyen mesajlar oluşturdu. İzinsiz yapılan aramalara yönelik başvurular 16 bin 690, gönderilen e-postalara yönelik şikayet ise bin 719 oldu.

 

 

Bakanlık, onay alınmadan gönderilen mesaj, e-Posta ve sesli aramalara bin ila 5 bin lira arasında ceza kesiyor. Bir defada birden fazla kişiye bu iletiler gönderilirse ceza on kata kadar artırılıyor. Önümüzdeki dönemde hem Bakanlık hem de TOBB’un üzerinde çalıştığı Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) ile vatandaşın onay verip vermediği iletilerin daha kolay görüleceği ifade ediliyor. Sistem üzerinden vatandaş hangi şirketlere bilerek veya bilmeyerek onay verdiğini görme imkânı sunacak.

Verilen onayı iptal etme ve istenen mesajlara izin verme gibi işlemler de yapılabilecek. Firmalar, pazarlama, promosyon, kampanya, indirim, hediye reklam gibi iletileri müşterilerine arama, mesaj ve e-posta olarak iletebilmek için aldıkları ticari elektronik ileti izinlerini bu sisteme yükleyecek. Firmaların 1 Haziran’a kadar mevcut izinlerini web sitesi üzerinden sisteme aktarması gerekiyor.

 

İSTENMEYEN SMS VE ARAMA ŞİKAYETİ NEREYE NASIL YAPILIR?

Cep telefonunuzdan sizi arayıp reklam propagandası yapan ya da mesaj atanları Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na şikayet edebilirsiniz. Bunun için tiss.gtb.gov.tr adresine girmeniz gerekiyor.

Yasalara rağmen birçok firmanın izinsiz SMS attığını, izin alınmadan aramaya veya e-posta göndermeye devam ettiğini görüyoruz. Oysa bunun 75 bin liraya kadar para cezası var. Bakanlık bu firmaları şikayet etmek için İnternet üzerinden bir şikayet sistemi kurdu. Kurulan sistem üzerinde cep telefonunuza gelen izinsiz SMS veya izinsiz aramaları şikayet edebiliyorsunuz.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ, HABER7

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.